Visând la o faleză ca-n Dubai. Cât îi mai pasă Galaţiului de Dunăre (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Visând la o faleză ca-n Dubai. Cât îi mai pasă Galaţiului de Dunăre (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Dintre toate oraşele dunărene, doar Galaţiul pare să-şi privească şi trateze Dunărea cu dezinteres ori, mai grav, cu dispreţ. Şi aici nu vorbim despre gunoaiele care curg pe fluviu ori despre faptul că singura „minicroazieră” de care te poţi bucura este traversarea Dunării cu bacul. Ci despre faptul că nu avem nici măcar un loc decent, special amenajat pentru belvedere! Un loc din care să poţi privi Dunărea fără ca imaginea să-ţi fie obturată de tot felul de construcţii parazitare: de la clădiri oribile ori degradate până la tonete şi pontoane.

"Să dezvolţi Galaţiul, când are bogăţia asta de Dunăre, cu spatele către fluviu şi cu faţa către Combinat? N-am înţeles. În Brăila simţi Dunărea, e peste tot! În Galaţi, abia când ajungi aproape de Faleză descoperi Dunărea! Altfel, nu ştii că e aici", ne mărturisea, într-un interviu, arhitectul Sergiu Porumboiu. Din păcate, nici când te afli lângă Dunăre, nu te poţi bucura de ea aşa cum se cuvine. Iar drumul către malul ei poate fi o aventură!

Botezată Piaţa "Axis Libri", după festivalul de carte pe care îl găzduieşte an de an, zona pietonală de la P-uri face obiectul unui proiect de modernizare ale cărui lucrări sunt în licitaţie. Denivelările, tasările, surpările pietonalei sunt tot mai evidente şi atentează la picioarele celor grăbiţi şi neatenţi.

Parcului de la Elice i se tot promite o modernizare. Nu ştim dacă amplasarea toaletei moderne (funcţionale şi gratuite!) lângă o bancă, în vecinătatea statuii lui I.C. Brătianu, este chiar inspirată.

Scările monumentale din zona Precista şi cele care coboară spre Faleza Inferioară sunt veritabile monumente ale degradării. Dar şi obstacole de netrecut pentru cei aflaţi în scaune cu rotile!

Au trecut doi ani…

"Am efectuat o vizită în teren alături de specialişti din cadrul aparatului de lucru, dar şi proiectanţi colaboratori, pentru a identifica soluţia optimă în privinţa reabilitării zonei din dreptul Bisericii «Sf. Precista». Practic, vizăm redefinirea întregului perimetru şi intervenţii atât asupra scărilor monumentale, malului şi a aleii de sus. Dumneavoastră ce v-ar plăcea să vedeţi aici?", era întrebarea pe care, pe 11 aprilie 2018, primarul Ionuţ Pucheanu o adresa gălăţenilor, într-o postare pe Facebook.

Propunerile nu s-au lăsat aşteptate: "O aranjare în terasă a unei combinaţii arhitecturale de trepte-bănci şi vegetaţie (gazon), pavaje"; "Mai multă lumină, mai puţine garduri, mai multe băncuţe, iar între Precista şi Faleza Inferioară o zonă de belvedere către Dunăre"; "Ar trebui gândită o zonă în care să poţi coborî cu un copil aflat în cărucior pe Faleza Inferioară, să nu fii nevoit să-l iei în braţe! Nu mai vorbesc despre persoanele cu dizabilităţi care se află în scaun cu rotile".

Deocamdată, însă, nimic nu s-a concretizat! Avem însă, un proiect spectaculos pentru o Faleză a Dunării ca în Dubai! Un proiect uimitor, realizat de o echipă de gălăţeni talentaţi, şi desemnat marele câştigător al concursului de soluţii urbanistice organizat de administraţia locală în 2019, pentru "Reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării". Mai rămâne doar să fie transformat în realitate...

Citit 7981 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2020 22:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.