UPDATE Faleza Dunării - ca în Dubai, Valea Ţiglinei - pol de atracţie. Cine sunt premianţii concursului de soluţii urbanistice (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE Faleza Dunării - ca în Dubai, Valea Ţiglinei - pol de atracţie. Cine sunt premianţii concursului de soluţii urbanistice (FOTO)
Concurs de idei şi soluţii
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Concursul de idei şi soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării şi, respectiv, a Văii Ţiglinei şi-a desemnat câştigătorii. Cele 12 proiecte, câte şase pentru fiecare zonă, au fost expuse în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, unde vor putea fi admirate timp de două săptămâni. Demersul Primăriei, unic în ţară, a venit din necesitatea de revitalizare a celor două zone de interes pentru comunitatea gălăţeană.

"Faleza este brandul acestui oraş şi cred că nu este nici pe departe exploatată la nivelul a ceea ce poate oferi. În Valea Ţiglinei ar putea apărea, în viitorul apropiat, o a doua formă de grădină publică în accepţiunea generală, dar cu utilităţi mult mai moderne şi mai actuale", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Juriul s-a declarat încântat de calitatea proiectelor, arhitectul şef al oraşului, Dragoş Buhociu, subliniind că primele trei-patru ar putea concura cu succes la orice anuală sau bienală dedicată arhitecţilor.

Gălăţenii care au reconfigurat spectaculos Faleza

"Proiectul ce va lua premiul I pare, aşa, dus spre Dubai!", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu despre marele câştigător al concursului pentru Faleză. Spectaculosul proiect, premiat cu 25.000 de lei brut, este realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi - Radu Alexandru Mocanu, Mihai Roşcăneanu, Dragoş Năstase şi Marius Marcu.

Pe lângă faptul că sunt gălăţeni, cei patru tineri sunt licenţiaţi la propriu în Faleza Dunării: "Noi am tratat Faleza şi din punctul de vedere al nevoilor oamenilor, dar şi din perspectiva nevoilor structurale ale oraşului. Deja ştim din presă şi din studiile făcute că Faleza este puţin cam instabilă, ştim că sunt inundaţii frecvente de câte ori se schimbă anotimpul şi am încercat să răspundem şi acestor întrebări, prin nişte sisteme inteligente, dar şi oamenilor. Ne-am făcut toţi lucrările de diplomă pe Faleză şi acesta a fost un alt avantaj!", ne-au mărturisit câştigătorii.

În viziunea lor, Faleza nu trebuie să fie dedicată doar promenadei şi teraselor, tocmai de aceea propun diverse instalaţii urbane de care oamenii să se folosească activ. "Am pus accent şi pe evenimentele culturale - am creat mici piaţete în care se pot organiza expoziţii, am pus în valoare statuile existente. Am dorit, de asemenea, să facem instalaţii care să răspundă nevoii de mişcare, adică centre de kinetoterapie, terenuri de sport, diverse alte activităţi, inclusiv înot. Noi tindem să credem că partea cea mai deosebită va fi clădirea care va fi înfiptă în taluz şi va crea perspective excepţionale asupra falezei. Un nivel al clădirii va fi parcare, celalalt - galerii de artă şi alimentaţie publică - restaurante şi cafenele”, ne-au spus câştigătorii.

Întrebaţi dacă proiectul lor „e chiar ca în Dubai?”, profesioniştii au răspuns zâmbind: „N-avem palmieri! Folosim vegetaţia pe care o găsim în Galaţi”.

În cadrul concursului care a vizat Faleza Dunării, s-au mai acordat premiul II, în valoare de 15.000 de lei brut, societăţii Aria Concept Architecture SRL, reprezentant Irina-Gabriela Panait, şi premiul III, în valoare de 5.000 de lei brut, firmei Tera Design Studio SRL, reprezentant Roseti Tamara.

Premiile pentru Valea Ţiglinei

La competiţia pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Văii Ţiglinei, premiul I a fost decernat firmei Tera Design Studio SRL, reprezentată de Tamara Roseti. Proiectul îndrăzneţ îşi propune „reciclarea a ceea ce există”, pentru a se crea o spectaculoasă viaţă urbană: „Sunt mai multe puncte-cheie, depinde de perspective. Am reuşit să integrăm mai multe funcţiuni necesare oraşului în aceeaşi formulă. Valea Ţiglinei va funcţiona ca un ansamblu complex ce va răspunde cerinţelor pentru toate categoriile de vârstă şi de utilizatori şi, de ce nu, pentru oameni care nu locuiesc în Galaţi. Ne dorim să creăm în Valea Ţiglinei un pol de atracţie nu doar pentru gălăţeni”, ne-au spus câştigătorii.

Premiul al doilea, de 15.000 de lei brut a fost acordat societăţii Aria Concept Architecture SRL, reprezentant Irina-Gabriela Panait, iar premiul al treilea, de 5.000 de lei brut, i-a revenit gălăţencei Emilia Pascariu.

Nu vor rămâne doar pe hârtie

„Nu ne-am dorit doar nişte imagini frumoase. Nu vor rămâne doar la stadiul acesta”, a ţinut să precizeze primarul Ionuţ Pucheanu. În prima fază, pentru a fi înţelese mai bine, planurile vor fi transpuse în proiecte 3D. „Pasul următor este transformarea acestor proiecte în nişte studii de fezabilitate, tocmai pentru a avea o imagine cât mai reală a ceea ce înseamnă costul, apoi ne vom gândi la o formă de finanţare, pentru a putea fi puse în practică”, a mai spus primarul.


O Faleză a Dunării ca în Dubai - Marele premiu acordat proiectului realizat de gălăţeni | „Proiectul care va lua premiul I pare, aşa, dus spre Dubai”, a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, despre marele câştigător al concursului de soluţii urbanistice organizat de administraţia locală pentru „Reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării”.

Spectaculosul proiect este realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi - Radu Alexandru Mocanu, Mihai Roşcăneanu, Dragoş Năstase şi Marius Marcu. Pe lângă faptul că sunt gălăţeni, cei patru tineri sunt licenţiaţi la propriu în Faleza Dunării: „Noi am tratat Faleza şi din punctul de vedere al nevoilor oamenilor, dar şi din perspectiva nevoilor structurale ale oraşului. Deja ştim din presă şi din studiile făcute că Faleza este puţin cam instabilă, ştim că sunt inundaţii frecvente de câte ori se schimbă anotimpul şi am încercat să răspundem şi acestor întrebări prin nişte sisteme inteligente, dar şi oamenilor. Ne-am făcut toţi lucrările de diplomă pe Faleză şi acesta a fost un alt avantaj!”, ne-au mărturisit câştigătorii.

În viziunea lor, Faleza nu trebuie să fie dedicată doar promenadei şi teraselor, tocmai de aceea propun diverse instalaţii urbane de care oamenii să se folosească activ. „Am pus accent şi pe evenimentele culturale - am creat mici piaţete în care se pot organiza expoziţii, am pus în valoare statuile existente. Am dorit, de asemenea, să facem instalaţii care să răspundă nevoii de mişcare, adică centre de kinetoterapie, terenuri de sport, diverse alte activităţi. Noi tindem să credem că partea cea mai deosebită va fi clădirea care va fi înfiptă în taluz va crea nişte perspective excepţionale asupra falezei. Un nivel al clădirii va fi parcare, cealaltă – galerii de artă şi alimentaţie publică – restaurante şi cafenele”, ne-au spus câştigătorii.

Întrebaţi dacă proiectul lor „e chiar ca în Dubai?”, profesioniştii au răspuns zâmbind: „N-avem palmieri! Folosim vegetaţia pe care o găsim în Galaţi”.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 31616 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 01:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.