Cosmetice expirate, retrase de pe piaţă

Cosmetice expirate, retrase de pe piaţă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ţinând cont că urmează o perioadă în care cosmeticele vor fi la mare căutare, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au desfăşurat, în perioada 3-14 februarie, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice în municipiile Tecuci şi Galaţi.

În această perioadă, au fost verificaţi 20 operatori economici, aplicându-se 12 amenzi contravenţionale, în valoare de 39.000 de lei, şi 12 avertismente. Mai mult, comisarii au oprit de la comercializare temporar produse în valoare de 2.549 de lei şi definitiv produse în valoare de 2.755 de lei.

Conform CJPC, în zece magazine s-au găsit la comercializare produse cosmetice (rimel, farduri de ochi, rujuri, oje, etc) expirate. De asemenea, au fost verificate şi testerele puse la dispoziţie pentru consumatori, constatându-se că multe dintre acestea erau expirate sau nu aveau înscrisă data deschiderii.

Totodată, comisarii CJPC au constatat lipsa informării consumatorilor privind producătorul, ingredientele, data valabilităţii sau data de valabilitate de la deschiderea produsului. Printre abaterile constatae s-a numărat şi cea legată de utilizarea practicilor comerciale incorecte cum ar fi: înscrierea unor avantaje (oferte speciale, „smart price” etc.) fără ca acestea să poată fi probate.

De asemenea, s-au găsit la comercializare unghii false şi gene false al căror aditiv are în componenţă dibutyl phtalate, substanţă interzisă ca ingredient în produsele cosmetice.

"Având în vedere perioada ce urmează (8 Martie - Ziua Internaţională a Femeii), le recomandăm tuturor consumatorilor să fie vigilenţi la cumpărarea produselor cosmetice. Astfel, trebuie să se asigure că produsul este în termen de valabilitate sau are simbolul PAO (cel reprezentând o cutiuţă cu capacul deschis pe care este înscris un număr de luni, timp în care produsul este valabil după desigilare). De asemenea, sfătuim consumatorii să citească toate informaţiile cu privire la recomandările de utilizare a produselor, înainte de achiziţionare", se arată într-un comunicat al CJPC Galaţi.

Citit 2918 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.