Micro 17, de la agonie la extaz şi invers (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Micro 17, de la agonie la extaz şi invers (FOTO)
Asfaltul a dispărut, măcinat de timp
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cartierul Micro 17 este unul al contrastelor. Şi asta pentru că sunt unele zone care au fost modernizate, dar şi altele în care nu s-a mai făcut absolut nimic de ani de zile.

Iar dovada că aceste zone au fost pur şi simplu uitate este evidentă atunci când vezi bordurile măcinate de vreme, trotuarele supraînălţate din cauza rădăcinilor copacilor sau aleile dintre blocuri, multe dintre ele rămase fără asfaltul turnat în urmă cu zeci de ani. De cealaltă parte, găsim parcări noi, făcute pe locul fostelor garaje, dar şi alei frumos amenajate.

Ce-i drept, contrastele sunt întreţinute şi de gălăţenii care locuiesc în cartier. Dacă, în unele zone, vezi grădini frumos amenajate în jurul blocurilor, semn că locatarii sunt gospodari, în altele găseşti mormane de pungi, pahare de plastic, PET-uri, cartoane, toate aruncate de cei care au uitat de bunul simţ.

Mai grav este că şi pe unde s-a făcut o minimă modernizare, gen un trotuar recent asfaltat, locul arată tot ca după război. Scările de acces în blocuri se rup, măcinate de timp, iar tencuiala luată de pe pereţii unui apartament zace chiar lângă imobil.

O simplă plimbare prin Micro 17 te duce de la agonie la extaz şi invers. Te-ai întoarce repede din drum, spre zonele frumos amenajate, dar îţi dai seama că şi acolo unde sunt mormane de gunoaie şi pereţi plini cu graffiti locuiesc oameni. Te opreşti, te uiţi şi nu poţi să nu te întrebi, mai mult retoric, dacă cei care au avut grijă de zona din jurul blocului nu sunt din altă lume. Este adevărat că zonele urâte din cartier au nevoie, una extrem de mare, de intervenţia autorităţilor, dar, oare, după ce se va face modernizarea, când s-o întâmpla asta, oamenii se vor schimba?

Rampă de acces, dar cum?

Se face, încă, treabă de dragul de a spune că s-a făcut. De multe ori, cei care au de suferit sunt oamenii, care nu mai au nevoie de o grijă în plus, ci doar de o mână de ajutor. Vorbim aici de persoanele cu dizabilităţi, care, de foarte multe ori, au de suferit din cauza faptului că nu au cum să ajungă în diferite clădiri, pentru că rampele de acces lipsesc. Din păcate, sunt şi locuri unde aceste rampe există, dar nu sunt bune la nimic. Şi asta pentru că sunt făcute doar de amorul artei. Am întâlnit o astfel de rampă de acces chiar la intrarea într-un imobil din cartierul Micro 17. Ne-am dori să îl vedem pe cel care a gândit această rampă cum ar putea să urce sau să coboare cu căruţul din bloc.

Pericol: Cabluri atârnate pe faţada blocurilor

De luni bune, în mai multe zone din oraş, se fac săpături pentru îngroparea cablurilor de pe stâlpi. Acţiunea, demnă de laudă, chiar dacă muncitorii au mai uitat, pe ici, pe colo, să astupe şi gropile săpate, pare să nu mai aibă finalitate. Pe lângă faptul că mai sunt multe cabluri de pe stâlpi de îngropat, în Micro 17 acestea atârnă chiar şi pe faţadele blocurilor. Un real pericol pentru copii, dar şi pentru adulţi, aceştia riscând oricând să se trezească cu un morman de cabluri în cap.

Când vii cu drag la muncă

"De şapte ani, mă trezesc la ora 4,00 ca să vin la serviciu. Este deja o rutină, dar vin, zi de zi, cu drag la muncă", ne-a mărturisit Fănuţa Murariu, colega noastră de la chioşcul nostru din Micro 17. Iar faptul că vine cu drag la serviciu se vede cu ochiul liber, atunci când un client se opreşte în faţa chioşcului. Cu zâmbetul pe buze, Fănuţa Murariu are marfa pregătită, dar şi câte un cuvânt bun pentru fiecare în parte.

Joi, ne vedem la Baia Comunală

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 5 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm, la chioşcul nostru de la Baia Comunală, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

CITEȘTE ȘI: Preţuri bune, marfă diversificată, condiţii precare. În aşteptarea unei pieţe noi în Micro 17

 
Citit 8689 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.