Premieră la Teatrul din Buzunar. ONLINE!

Premieră la Teatrul din Buzunar. ONLINE!
Către Dumnezeu, post-restant!, o poveste înspăimântător de autentică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Dragă Dumnezeu. Mi se zice Cap de Ou, am zece ani, dar arăt ca unul de şapte, trăiesc la spital pentru că am cancer şi dacă n-am vorbit niciodată cu tine este fiindcă nici măcar nu cred că exişti“.

Aşa începe cartea după care autorul a realizat dramatizarea care se va juca acum la Galaţi. 

O maturitate-instant, o poveste sfâşietoare, dar cu multă, multă tandreţe în cruzimea sa. „Oscar şi tanti Roz” (titlu original „Oscar et la Dame rose"), a dramaturgului franco-belgian, născut în Franţa, Éric-Emmanuel Schmitt, scriitor tradus în 46 de limbi şi jucat în 50 de ţări, este o piesă despre moartea ca poveste, despre o copilărie şi o maturitate-instant. Tanti Roz îl îndeamnă un lucru nebunesc: să trăiască în fiecare zi câte zece ani şi astfel Oscar se maturizează şi mai mult.

Cu emoţie şi neputinţă, dar şi cu admiraţie pentru curajul lor inocent, am întâlnit şi eu odată câţiva „Oscar”, fetiţe şi băieţi, iar normalitatea acestora m-a înfiorat mai mult decât lacrimile cuiva.  

Am citit cartea şi am văzut mai multe montări, inclusiv studenţeşti, iar textul parcă se joacă singur. Acum însă mai avem un mare atu: un regizor care inovează întotdeauna, face dintr-un text vechi ceva nou, strălucitor, fără a-l trăda: reşiţeanul Dan Mirea, care a mai avut câteva montări extraordinare la Galaţi, la Teatrul Dramatic şi la Muzical – e deja cam „de-al nostru”!  Acum, el semnează şi scenografia. Nu rataţi, deci!

Joacă acum cunoscuta actriţă şi interpretă de pe scena Muzicalului (acum, manager al Teatrului din Buzunar) Isabela Oancea şi adolescenta de 14 ani Alessandra Spiridon, din trupa „Teatru de copii pentru copii”. Absolventă a unui curs de canto, a participat deja la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care „Microfono d’Oro”, în Italia. La „Teatrul Muzical Şapte”, condus de Isabela şi Sorin Oancea, cunoscutul regizor şi dirijor, mica actriţă a interpretat roluri principale în „Vrăjitorul din Oz” şi „Mary Poppins”, regizate de aceeaşi Isabela Oancea. Muzica originală a spectacolului este semnată de Ana Maria Oancea, fiica familiei Oancea.

Premiera spectacolului va fi pe 27 martie 2020, ora 20,00 un spectacol ţinut la vremea sălilor închise a pandemiei. Cum este posibil aşa ceva? Online! Biletele, în valoare de 30 de lei, se pot procura prin https://eventbook.ro/theater/bilete-oscar-si-tanti-roz-galati sau de la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor. Pentru fiecare bilet achiziţionat pe Eventbook.ro, veţi primi un link cu care veţi intra pe transmisiunea LIVE a emoţionantului spectacol.

Dedicată marii actriţe de film Danielle Darieux (apropo, născută la Bordeaux, capitala marii regiuni franceze înrudite cu Galaţiul; poate că autorul a văzut-o pe Darieux în rolul infirmierei?), cartea vorbeşte despre furia şi camaraderia dintre un copil bolnav de leucemie şi o bătrână infirmieră cu un trecut ciudat. 

Autorul piesei, care spune despre el însuşi că este „un adolescent rebel, nu susţine ideile impuse”, a făcut şi exerciţii de rescriere a unor piese clasice, mai ales de Molière. La 16 ani s-a decis să devină scriitor şi şi-a regizat spectacole pe texte de-ale sale în şcoală. 

"Astea fiind zise, dacă după toate amănuntele pe care ţi le-am înşirat aici încă n-ai reuşit să-ţi dai seama cine e Tanti Roz, cred, dragă Dumnezeu, că n-ar mai fi cazul să rămâi pe post de Dumnezeu, ci ai face mai bine să ieşi la pensie. Sper că sunt suficient de clar?", mai scrie Oscar. 

„Oscar şi tanti Roz” este foarte jucat în lume, dar şi în România, a obţinut Premiul Cronos în Elveţia şi are extraordinar de multe premii de dramaturgie în Franţa, Canada,  Germania, Polonia, Ucraina, Turcia!

În foto 1, galerie - actriţa şi interpreta lirică Isabela Oancea. Foto 2 - dramaturgul Éric-Emmanuel Schmitt. Foto 3 - Alessandra Spiridon, pe scena unui festival internaţional de muzică uşoară:

Citit 3362 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.