România a trecut la ”stare de alertă maximă”

România a trecut la ”stare de alertă maximă”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Prmierul Ludovic Orban a declarat luni, la începutul şedinţei de Guvern, că, prin adoptarea Hotărârii de Guvern instituită deja prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) continuă starea de alertă, trecându-se la "starea de alertă maximă".

"Odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor", a afirmat prim-ministrul.

Orban a explicat că a convocat şedinţa de Guvern ca urmare a intrării în vigoare a Legii referitoare la instituirea stării de alertă. "Am luat decizia de a organiza această şedinţă de Guvern pentru a decide instituirea stării de alertă în conformitatea cu prevederile Legii 55, care intră în vigoare începând de astăzi. Exista temeiul anterior, stabilit de Ordonanţa 21, dar după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentariu, niciun fel de polemică referitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare, am luat decizia de a institui starea de alertă prin Hotărâre de Guvern", a declarat şeful Executivului, adăugând că anterior a convocat Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru că mai multe măsuri cuprinse în HG aferente stării de alertă trebuie aprobate la propunerea CNSU.

El a explicat că Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, referitoare la: măsuri de creştere a capacităţii de răspuns, măsuri pentru asigurare rezilienţei comunităţilor, măsuri pentru diminuarea impactului de risc.

Odată adoptată, HG va fi transmisă Parlamentului, pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă. "Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât şansa de a reveni la normalitate este mai mare. Pentru a putea adopta noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, trebuie ca în perioada aceasta măsurile pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate. Altfel, nu numai că nu putem lua alte măsuri de relaxare în continuare, ci putem să revenim asupra unor măsuri de relaxare", a avertizat prim-ministrul.

Premierul a precizat că amenzile reprezintă "un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă". "Orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri trebuie sancţionat. Aşa este normal şi aşa este firesc. Suntem democraţie, nu suntem anarhie", a afirmat Orban.

Citit 1561 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2020 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.