În județul Galați, o singură investiție este efectiv în lucru

În județul Galați, o singură investiție este efectiv în lucru
Avize peste avize, până la reabilitarea sistemului de irigaţii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Potrivit directorului filialei teritoriale Galaţi a Agenţiei Naţionale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Iulia Hîrleșteanu, sistemul de irigații din județ se află în stare de funcționare în mare parte, iar, ca dovadă, toate solicitările de apă din partea fermierilor au fost onorate.

Referitor la principalele cauze care au condus la degradarea infrastructurii de irigații și în special a celei principale, directorul ANIF Galați a identificat distrugerile prin furturi și subfinanțarea sistemului în ultimii 30 de ani. De asemenea, fondurile au fost insuficiente pentru întreținere și reparațiile necesare.

Într-un răspuns comunicat la finalul săptămânii trecute, via e-mail, Iulia Hîrleșteanu arată că în prezent sunt în derulare lucrări de investiții în scopul reabilitării infrastructurii principale de irigații. Acestea ar fi în diverse etape de proiectare sau de execuție. Concret, la această dată se intervine efectiv pentru reabilitarea stației de pompare SPR Cotu Văleni, lucrări în valoare totală de circa 8,86 milioane de lei, intervențiile finalizate situându-se la 33 la sută, mai exact, din punct de vedere valoric, la 2,78 milioane de lei.

Alte obiective de investiții se află în faza documentară. Astfel, pentru reabilitarea stațiilor SPA Stoicani, SPR Șivița și a canalelor de aducțiune CPA Stoicani, CD1 Stoicani, CPA3 din Amenajarea Brateșul de Sus s-a întocmit Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții (DALI), care este în curs de avizare. Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații Câmpia Covurlui - SPA Dunăre, SPA Liești, CML (canal magistral Lunca - n.r.) se realizează devizul general din DALI, în timp ce pentru stațiile de pompare de bază SPA Prut și SPA Barboși, DALI este la avizare. În fine, în ceea ce privește reabilitarea infrastructurii principale de aducțiune a apei pentru irigații Sifon Mălina, Sifon Lozovan și Sifon Suhurlui, expertiza este în curs de avizare.

Cât privește sursele de finanțare atât de necesare urgentării lucrărilor de reabilitare, Iulia Hîrleșteanu consideră că "ar trebui în continuare alocate fonduri pentru Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România (PNRIPIR), cât și pentru programele pe fonduri europene prin AFIR". Acestea din urmă au ca destinație reabilitarea și retehnologizarea ploturilor și SPP-urilor aflate în proprietatea Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). De asemenea, Hîrleșteanu crede că s-ar impune simplificarea procedurilor de obținere a aprobărilor și a avizelor. Sau, poate, în opinia noastră, trebuiau solicitate mai demult, mult mai demult.

Citit 4649 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.