Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficienţă respiratorie care a fost conceput, începând din luna martie, de un grup de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, a trecut de primele teste efectuate pe animale de experiment de talie medie, la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFST) "George Emil Palade".
"Apreciem foarte mult paşii care s-au făcut până acum, acest prototip a trecut deja o serie de faze importante la nivelul centrului de simulare şi astăzi începe o evaluare superioară pe organisme vii, în cadrului Centrului de Chirurgie Experimentală. Este un proiect care are nevoie de rafinare în continuare, dar am toată speranţa că aceşti oameni implicaţi direct în proiect au şi inteligenţa şi imaginaţia necesară pentru ca proiectul să aibă finalitatea pe care să ne bucure pe fiecare dintre noi", a declarat rectorul UMFST Târgu Mureş, Leonard Azamfirei.
Iniţiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa, administratorul companiei Gaze Industriale Mureş, a arătat că ideea născută în luna martie - atunci când s-a constatat că spitalele din ţară nu deţin suficiente aparate de ventilare mecanică, la începutul manifestării accelerate a pandemiei de coronavirus şi în România - a prins contur în doar trei săptămâni, iar în urma numeroaselor teste, prototipul a fost mereu îmbunătăţit. Răzvan Corneliu Popa a ţinut să sublinieze aportul deosebit pe care l-au avut în acest proiect medicii militari şi civili din Târgu Mureş şi din Braşov, precum şi specialiştii în teste de laborator ai UMFST Târgu Mureş. "Am reuşit să mai depăşim o etapă, am încheiat un parteneriat cu UMFST Târgu Mureş, avem un parteneriat solid care pe de o parte ne responsabilizează, iar pe de altă parte ne şi onorează. (...) Astăzi avem testare pe animal viu, respectiv pe oaie, sperăm ca testele să meargă bine. Sper ca ventilatorul să satisfacă rigorile şi cerinţele celor de la UMFST şi ale medicilor de la ATI în general şi etapa să se deruleze cu succes. Am mai avut câteva testări pe animal viu (de mici dimensiuni) şi pe om, mai avem parteneriate cu spitalul din Oradea. Testele au decurs destul de bine, ni s-au cerut anumite îmbunătăţiri, le-am făcut pe toate şi sperăm să se deruleze cu succes şi sper cât mai repede să începem producţia", a declarat iniţiatorul proiectului. El a precizat că, între timp, echipa sa a depus şi o cerere de finanţare la Guvernul României şi că, dacă proiectul primului ventilator românesc pentru secţiile de ATI va avea succes, acesta va fi lansat în producţie, mai ales că sunt foarte multe solicitări venite din partea spitalelor din ţară.