Este nevoie urgentă de donatori de sânge!

Este nevoie urgentă de donatori de sânge!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Numărul gălățenilor care vin să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galați a scăzut simțitor, în ultima perioadă. De la peste 50 de donatori pe zi, s-a ajuns, în ultima săptămână, la puțin peste 30 de donatori într-o zi. Conducerea centrului îi îndeamnă pe cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze sânge, de acest lucru depinzând viața multor bolnavi din spitale.

”A scăzut puternic numărul donatorilor de sânge, în ultima perioadă, cam de o săptămână, în condițiile în care, cam în același timp, au început să crească și cererile din partea spitalelor. Avem puțin peste 30 de donatori pe zi, iar nevoia este de 20-30 de donatori pentru fiecare grupă. De aceea, îi îndemnăm pe gălățeni să vină și să doneze”, a precizat pentru ”Viața liberă” Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galați.

Cei care vor să doneze sânge o pot face de luni până vineri, în intervalul orar 7,00 – 12,00, la sediul Centrului de Transfuzii Galați, situat pe strada Regimentul 11 Siret nr. 48A. Cea mai mare parte din sângele donat merge în spitalele din Galați, însă o parte pleacă și spre București, în spitalele unde sunt internați pacienți din Galați.

Din sângele donat de o singură persoană pot fi salvate până la trei vieți. Este de așteptat ca nevoia de sânge și de produse pe bază de sânge să crească și în următoarea perioadă, odată ce spitalele vor începe să reinterneze bolnavi pe care i-au amânat pe perioada stării de urgență și a celei de alertă. 

Ce trebuie să știți înainte de a dona

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă, la cerere. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 5963 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:38

6 comentarii

 • postat de Jonny
  Duminică, 05 Iulie 2020 10:17
  89.39.81.***
  Pentru ITM: Nu știu unde lucrezi, Liberty Galati(soc. Privata, acorda încă o zi peste cea dată de statul român)nu face așa ceva. Nu se menționează în articol nimic de covid(se pare ca se efectuează test rapid, dacă ești pozitiv te imbarca la,, pârnaie,,-așa se vorbește în târg), de aceea a scăzut nr. Donatori.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ITM
  Miercuri, 01 Iulie 2020 09:22
  84.117.41.***
  A se mentiona...
  Ziua libera este neplatita si valabila doar pt bugetari!
  La privat niciun patron nu-ti va da tie o zi libera pt ca ai salvat viata cuiva
  vei primi o zi libera neplatita (de fapt vei primi liber definitiv) doar daca-ti pierzi viata in accident de munca sau epuizat din cauza muncii sau a stresului.
  1
  3
  Raportează
 • postat de hahaha
  Vineri, 19 Iunie 2020 10:05
  194.105.20.***
  Civismul romanilor este SUBLIM -DAR INEXISTENT ! FARA stimulente financiare, vom ramane fff curand fara donatori !!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Emilm
  Vineri, 19 Iunie 2020 08:30
  86.125.62.***
  Poate ca ar fi mai mulți donatori, dacă CRTS Galaţi ar intra în programul Donorium. Foarte mulți din cei care vor să doneze nu au nevoie neapărat de reducere pe transport, zi liberă sau bonuri de masă, ci de a putea veni la ora la care sunt programați, a dona sângele și a pleca, fără să-și aștepte cu orele rândul. Ar fi un pas spre timpurile în care trăim...
  0
  11
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 19 Iunie 2020 06:57
  194.105.20.***
  Intervalul orar de donare e foarte restrictiv ( 7 - 12)
  Luati in calcul programul de lucru a multor oameni care incepe devreme in jurul orei 6.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Tică
  Vineri, 12 Iunie 2020 21:23
  79.68.163.***
  Daca ridicat numarul bunurilor de masa o sa aveti mai multi donatori Daca nu mai așteptați
  1
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.