Este nevoie urgentă de donatori de sânge!

Este nevoie urgentă de donatori de sânge!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Numărul gălățenilor care vin să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galați a scăzut simțitor, în ultima perioadă. De la peste 50 de donatori pe zi, s-a ajuns, în ultima săptămână, la puțin peste 30 de donatori într-o zi. Conducerea centrului îi îndeamnă pe cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze sânge, de acest lucru depinzând viața multor bolnavi din spitale.

”A scăzut puternic numărul donatorilor de sânge, în ultima perioadă, cam de o săptămână, în condițiile în care, cam în același timp, au început să crească și cererile din partea spitalelor. Avem puțin peste 30 de donatori pe zi, iar nevoia este de 20-30 de donatori pentru fiecare grupă. De aceea, îi îndemnăm pe gălățeni să vină și să doneze”, a precizat pentru ”Viața liberă” Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galați.

Cei care vor să doneze sânge o pot face de luni până vineri, în intervalul orar 7,00 – 12,00, la sediul Centrului de Transfuzii Galați, situat pe strada Regimentul 11 Siret nr. 48A. Cea mai mare parte din sângele donat merge în spitalele din Galați, însă o parte pleacă și spre București, în spitalele unde sunt internați pacienți din Galați.

Din sângele donat de o singură persoană pot fi salvate până la trei vieți. Este de așteptat ca nevoia de sânge și de produse pe bază de sânge să crească și în următoarea perioadă, odată ce spitalele vor începe să reinterneze bolnavi pe care i-au amânat pe perioada stării de urgență și a celei de alertă. 

Ce trebuie să știți înainte de a dona

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă, la cerere. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 6292 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.