Avocatul Poporului a atacat impozitarea pensiilor speciale, după ce legea a fost votată de Parlament

Avocatul Poporului a atacat impozitarea pensiilor speciale, după ce legea a fost votată de Parlament
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională legea adoptată miercuri de Camera Deputaţilor privind impozitarea cu până la 85 la sută a tuturor pensiilor speciale din România. Ea a explicat că, deşi se numeşte taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.

"Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu", a declarat pentru Mediafax Renate Weber. Avocatul Poporului a mai spus că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10 la sută. "În plus, vine aceasta taxare de 10 la sută pentru aceste pensii între 2.001 şi 7.000 de lei şi de 85 la sută de peste 7.001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării, care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional", a mai explicat Weber.

După această acţiune, premierul Ludovic Orna a declarat că va "cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, pentru a numi un Avocat al Poporului care să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români.

Legea privind impozitarea pensiilor speciale a fost atacată la CCR şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citit 1453 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 01:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.