Ventilatorul medical ”made in Galați” n-a interesat pe nimeni

Ventilatorul medical ”made in Galați” n-a interesat pe nimeni
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La începutul lunii aprilie, România intrase deja în starea de urgență. Premierul Ludovic Orban anunța că cele 400 de ventilatoare comandate erau blocate de diverse țări și că Guvernul României căuta soluții pentru producția internă a acestor echipamente vitale în lupta contra COVID-19. Dar probleme erau și cu echipamentele de protecție, cu mănușile și măștile chirurgicale, cu substanțele dezinfectante... Lumea începea să se mobilizeze, au apărut foarte multe inițiative prin care oamenii încercau să ajute, fiecare cum putea. Puține însă s-au materializat.

Un astfel de demers le-a aparținut gălățenilor Alex Gradea și Mihai Crihană, parteneri în cadrul firmei "3D-Brothers SRL", despre care am scris la vremea respectivă. Ideea celor doi a fost să construiască de la zero, în cadrul proiectului open-source "Respiro Project", un prototip de ventilator medical care utilizează piese tipărite 3D și materiale electronice cu costuri reduse. Prototip care, sperau cei doi, să fie funcțional și gata de testare, după care să poată fi preluat gratuit de către companiile capabile de producție de serie.

Epidemie vom avea încă multe luni de-acum înainte, cazurile confirmate sunt tot mai multe, numărul paturilor ATI cu ventilatoare nu este foarte mare în România, astfel că proiectul unui astfel de ventilator, destinat să sprijine funcția respiratorie pentru pacienții aflați în situații critice și care au nevoie de îngrijiri intensive, încă pare de actualitate.

Alex Gradea, unul dintre cei doi gălățeni inițiatori ai proiectului "Respiro", ne-a spus că prototipul lor este gata, dar că nimeni nu s-a arătat interesat de el. "Am finalizat o versiune, funcționează în parametri, ca aparat de urgențe, dar nimeni nu ne-a spus că ar avea nevoie. Am discutat cu un medic de la Spitalul Județean de Urgență, ne-a spus ce ar trebui să facă aparatul și l-am construit ținând cont și de indicațiile lui. Nu are sens să-l omologăm, durează ani de zile să obții un aparat cum sunt cele din spitale. Avem niște colegi și în Brașov cu care am vorbit, aveau materiale pentru vreo 30 de aparate, dar nici la ei n-au fost necesare. Am fost contactați la un moment dat de cei din combinatul Liberty, au făcut și ei carcasa, toată partea mecanică, urmau să pună software-ul, dar se pare că lucrurile s-au oprit", ne-a spus Alex Gradea.

Tânărul programator gălățean nu s-a arătat însă dezamăgit de faptul că demersul lor nu a avut finalitatea scontată: "Oricum, am început proiectul ca pe un hobby, să fie o soluție în caz că este nevoie. Noi suntem bucuroși că nu e nevoie".

Citit 3800 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2020 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.