ITM cere respectarea regulilor de muncă pentru perioadele caniculare. Verificări la angajatori

ITM cere respectarea regulilor de muncă pentru perioadele caniculare. Verificări la angajatori
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi anunță că verifică măsurile luate de angajatori în aceste zile cu temperaturi caniculare, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Instituția anunță, printr-un comunicat de presă, următoarele: "În perioadele cu temperaturi extreme ridicate, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru: a. menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea de duşuri, asigurarea echipamentului individual de protecţie; b. ameliorarea condiţiilor de muncă: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile mai sus menţionate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru - până la ora 11,00 şi după ora 17,00; întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme".

Conform ITM, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc 37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Nerespectarea prevederilor OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.

Citit 3951 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2020 00:53

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.