”Blestemul Rostock” - Spărgătorul de gheaţă ”Nuyina”, eşuat pe Canalul Sulina!

”Blestemul Rostock” - Spărgătorul de gheaţă ”Nuyina”, eşuat pe Canalul Sulina!
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a intrat astăzi, 3 august, în malul Canalului Sulina, în timp ce era transportat cu ajutorul unor remorchere în vederea efectuării unor probe pe Marea Neagră.

Acest eveniment a readus în memoria colectivă eşuarea navei ucrainene „Rostok”, în 1991, tot în apropiere de Partizani şi care a paralizat navigaţia pe Dunăre pentru o lungă perioadă de vreme. Pentru deblocarea transporturilor a fost nevoie de realizarea unei rute ocolitoare. Lucrările ulterioare de ranfluare au fost extrem de dificile şi de costisitoare.

„În timpul manevrei de tranzitare a Canalului Sulina, l-au scăpat din remorci la malul stâng. Nu s-a pus traversa, s-a pus într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. S-a lucrat timp de o oră, perioadă în care s-au dat alte remorci. Nava a fost repusă în șenal și își continuă voiajul, fără avarie. Singura chestie a fost că nu s-a putut trece pe lângă el în intervalul acesta de o oră. Mergea în mare liberă, e la export, e făcut la Șantierul din Brăila (sic!) și era remorcat către mare liberă. Fiind o navă mai lungă decât lățimea canalului nu avea cum să îl blocheze, că mulți au speculat legat de Rostock, dar acolo a coincis lungimea navei cu lățimea canalului. Acesta a rămas într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. De scufundat nu avea cum, nu e zonă cu piatră ca să se spargă. Singurul inconvenient e că a blocat navigația în zonă aproape o oră. Am reușit să o aducem la mal cu remorcherele pe care le avea el în convoi. E un corp de navă, de fapt, și era remorcat către mare. Avea și un remorcher al Șantierului și unul de-al AFDJ-ului”, a declarat Dan Iulian Ichim, Căpitan Şef de Port Tulcea, potrivit Radio România Constanţa.

Evenimentul nu s-a soldat cu victime, au precizat autorităţile portuare.

Lucrările la spărgătorul de gheaţă Nuyina, parte a unui contract de 2 miliarde de dolari, au demarat în 2017, fiind destinat Diviziei Antarctice Australiene. Nava, una dintre cele mai importante comenzi din istoria SN Damen, are o lungime de peste 160,3 de metri şi o lăţime de 25,6 metri. Nava urma să înlocuiască, din 2020, spărgătorul Aurora Australis, însă lucrările au înregistrat o întârziere, inclusive din cauza blocajelor apărute din cauza epidemiei COVID-19.

Foto: ziaruldetulcea.ro

Citit 35495 ori Ultima modificare Marți, 04 August 2020 00:07

6 comentarii

 • postat de Concedieri în masă la şantierele Damen Shipyards din România
  Miercuri, 05 August 2020 11:32
  91.195.98.***
  Concedieri în masă vor avea loc în perioada imediat următoare la cel mai mare constructor de nave din România, din cauza pierderilor uriaşe generate de restricţiile impuse de pandemiei
  După ce în primăvară, pe fondul pandemiei, a trimis jumătate dintre angajaţii şantierului naval din Galaţi în concediu de odihnă sau şomaj tehnic, constructorul olandez de nave Damen Shipyards a anunţat acum că decşlanşează concedieri în România, urmând să disponizilizeze 870 de angajaţi.

  În total, grupul olandez va tăia 1.050 de locuri de muncă în Olanda şi România, argumentând că impactul coranvirusului se resimte în sectorul offshore. Majoritatea locurilor de muncă - 870 - vor fi tăiate în România, restul fiind tranşat la operaţiunile companiei din Gorinchem, Schiedam şi Bergum.
  1
  5
  Raportează
 • postat de comunismul
  Miercuri, 05 August 2020 09:44
  188.24.250.***
  a fost sigur construit la galati! nici pomeneala sa fie construit la braila! aia nu au damen! damen e la galati nu la braila!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Stere
  Marți, 04 August 2020 18:32
  5.13.128.***
  "Nava, una dintre cele mai importante comenzi din istoria SN Damen" După cum se știe la Brăila nu este șantier Damen.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Florin Savescu fiu de marinar.
  Marți, 04 August 2020 12:59
  86.125.62.***
  Bine ca s-a rezolvat .
  3
  4
  Raportează
 • postat de DOMNUL PANAIT
  Marți, 04 August 2020 08:18
  86.34.187.***
  De ce se scrie ca este facut la Braila??
  1
  10
  Raportează
 • postat de Ste6
  Marți, 04 August 2020 06:53
  79.116.107.***
  Unde a fost construit, la Galați sau la Brăila?
  2
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.