Poveştile leagă prietenii în toată Europa

Poveştile leagă prietenii în toată Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unde sunt poveştile mai la ele acasă, decât la grădiniţa cu pitici? *

Acesta este şi motivul pentru care cei aproape 50 de oaspeţi veniţi din şapte ţări (de peste şapte mări) au poposit, ieri, la Grădiniţa „Parfumul teilor”, unde toată lumea, în frunte cu directoarea Valeria Moise, s-a pregătit să-i întâmpine cum se cuvine.

De câte surprize n-au avut parte! Dar să vă spunem întâi ce veste-poveste i-a adus pe elevii şi profesorii din cele şapte ţări tocmai la Galaţi.

Şcoala Nr. 24 s-a prins într-un parteneriat pe tema „Eroii noştri de legendă se întâlnesc în Europa”. Cum prieteniile în lumea poveştilor se ţin lanţ, parteneriatul s-a extins şi la Grădiniţa „Parfumul Teilor” şi la Colegiul de Industrie „Elena Doamna” unde oaspeţii au mers, tot ieri, în vizită.

Deşi la grădiniţă au stat numai o oră, a fost suficient ca ziua să înceapă cu dreptul. Primiţi cum se cuvine, după legile româneşti, cu colac şi cu sare pe ştergar, dar şi cu mare bucurie şi emoţie, oaspeţii s-au simţit copleşiţi de atâta atenţie.

De la steagurile celor opt naţiuni partenere la proiect, la colţul cu păpuşile îmbrăcate în straiele naţionale specifice fiecărei ţări, până la candoarea copiilor şi ospitalitatea educatoarelor, totul a fost perfect.

Până şi torturile au fost gătite cu steagurile ţărilor Turcia, Lituania, Slovenia, Polonia, Italia, Spania, Scoţia şi România. Apoi a sosit invitaţia la cântec, joc şi, mai ales, la carnavalul poveştilor unde  eroii românilor au defilat de mână cu cei ai poveştilor din lumea întreagă. 

„S-a muncit foarte mult. Ne place dezinvoltura şi încrederea copiilor. Chiar au prezentat costumele ca nişte modele profesioniste”.

„E foarte frumos în România, oamenii sunt ospitalieri şi comunicativi, aşa cum suntem şi noi. Ginta latină îşi spune cuvântul”, ne-a declarat Luigia Tubito, în asentimentul grupului de profesori italieni.

„E mai greu să fii elev în România”

Comunicativi au fost şi elevii turci, care au recunoscut că le place mai mult la şcoală în ţara lor: „E mai greu să fii elev în România. Învaţă lucruri mai complicate decât noi”, ne-au spus după ce au asistat la ore la Şcoala Nr. 24.

Dar ne-au declarat că s-au bucurat că au văzut Castelul Bran, locul unde se spune că ar fi trăit Dracula, cel mai popular personaj de legendă de la noi din ţară.

„Vorbesc engleză mai bine decât elevii noştri”

Alan Millar este un inspector zonal care se ocupă de calitatea învăţământului în Scoţia. S-a arătat încântat că în România se face şcoală la modul cel mai serios:

„Se munceşte din greu. Elevii învaţă foarte mult. Vorbesc engleza chiar mai bine decât elevii noştri, ceea ce e impresionant. Îmi place că şi micuţii de la grădiniţă sunt foarte veseli şi e multă bună-dispoziţie”.

„La noi cred că sunt prea multe reguli. De exemplu, când vor veni oaspeţii la noi, nu vom avea voie să-i introducem în şcoală fără să fie verificaţi de poliţie”.

„E o problemă. Sper să nu fie nimeni lezat, dar la noi aşa sunt regulile”, ne spune profesorul scoţian.

Toţi membrii delegaţiilor cu care am vorbit nu au contenit să laude ospitalitatea românească şi mai ales efortul depus de toată echipa de proiect din România, în frunte cu cei trei coordonatori de la Şcoala Nr. 24, directoarea educativă Nicoleta Maimon, profesoara Marcelina Andrei şi directorul  Mihai Andrei.

Seara s-a încheiat cu un minunat spectacol în care fiecare dintre cele opt ţări partenere la proiect şi-a prezentat obiceiurile şi tradiţiile, dar şi personajele de legendă. Chiar a fost frumos.

Dacă n-ar fi fost, nu s-ar mai fi povestit. 

Citit 833 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.