Academicianul Emilian Popescu, pe drumul spre Înviere. Ne-a lăsat o lucrare academică impresionantă

Academicianul Emilian Popescu, pe drumul spre Înviere. Ne-a lăsat o lucrare academică impresionantă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Academicianul Emilian Popescu a pornit pe drumul Învierii, la o frumoasă vârstă de pateric, 92 de ani. Îl știm ca profesor de teologie, arheolog şi epigrafist, iubitor al vieții bisericești și cărturar care și-a dedicat întreaga viață cercetării și studiului, cu acrivie.

L-am întâlnit în mai 2009, într-un pelerinaj în Capadochia, Turcia de astăzi, în Anul Sfinților Capadochieni și al Sfântului Vasile cel Mare, până atunci cunoscându-l din cătți, prin opera sa. Atunci ne-a promis un interviu pe care ni l-a acordat în septembrie 2009, când a fost prezent în Eparhia Dunării de Jos, la o întrunire a Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului din cadrul Patriarhiei Române, în calitate de președinte al amintitului organism, eveniment de la care nu au lipsit atunci Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Arhiereul Dunării de Jos, preoți-profesori din țară.

În acel context, academicianul Emilian Popescu ne-a vorbit despre viața și lucrarea Sfinților Capadochieni, despre „legătura sfântă şi indisolubilă care există între personalitatea Marelui Vasile şi istoria creştină a Ţării Româneşti”, la împlinirea a 650 ani de la înfiinţarea Mitropoliei Ţării Româneşti. Interlocutorul ne-a explicat atunci că, în ultimii doi ani, atenţia membrilor comisiei de cercetare pe care o conducea - alcătuită din preoţi şi istorici de la facultăţile din ţară, dar şi cercetători istorici care trăiesc în străinătate - a fost îndreptată asupra vieții, operei și lucrării Sfinţilor Capadocieni, îndeosebi asupra personalităţii robuste a Sfântului Vasile cel Mare, Sfânt care, în veacul al IV-lea, a avut puternice legături cu vechiul spaţiu din Scythia Minor. "Cel care leagă cele două momente din trecutul nostru istoric este Sfântul Vasile cel Mare, care a fost Episcopul Cezareii Capadociei între anii 370-379. Acest Ierarh care a păstorit doar nouă ani, prin calitatea slujirii sale, şi-a pus amprenta asupra locului şi timpului în care a trăit şi a slujit lui Hristos. Sfinţenia sa transcende timpul. Ca un paradox, în locurile Capadociei de astăzi, Marele Vasile este aproape necunoscut, spaţiul fiind unul total islamizat. Cu toate acestea, Sfântul Vasile cel Mare - opera lui teologică, faptele lui măreţe au depăşit dimensiunile spaţiului şi timpului în care a slujit. Ca drept dovadă, titlul de „Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei” este purtat de la 1776 de toţi mitropoliţii Ţării Româneşti, începând cu mitropolitul Grigorie al II-lea - şi toţi patriahii români până în ziua de astăzi...".

Profesorul Emilian Popescu s-a născut la 20 februarie 1928, în Orlești, județul Vâlcea, și a urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, între 1940-1947, apoi Facultatea de Filologie din București, secția limbi clasice (1948-1952) și Institutul Teologic Universitar din București. Teza de licență a susținut-o în 1955, tema fiind lucrarea Sfântului Grigorie Palama, sub îndrumarea părintelui Dumitru Stăniloae, „cel mai mare Teolog al veacului XX”. Până la primirea în Academia Română, în anul 2006, Emilian Popescu a fost, pe rând: preparator şi asistent la Institutul de Istorie din Bucureşti (1952-1956), cercetător, apoi cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei (1956-1978), profesor titular la catedra de Bizantinologie de la Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (de la 1 februarie 1978).

A fost vocea Ortodoxiei Românești la mai multe congrese şi simpozioane Internaţionale de Epigrafie şi Istorie. A participat la a VI-a Adunare Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver (1983).

A primit, în anul 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria G - „Cultele” și „Crucea  Patriarhală”, în 2009, „pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere și promovare a lucrărilor Sfinților Părinți ai Bisericii lui Hristos”.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, în 2018,  Preafericitul Patriarh Daniel i-a conferit „Ordinul Sfântul Andrei”, pentru întreaga activitate.

Academicianul care ne-a păsăsit rămâne un model de dascăl, de cărturar și de român, preocupat să scoată la lumină aspectele mai puțin cunoscute despre apostolicitatea Bisericii Ortodoxe Românești, despre matricea bizantină a românilor.

Dumnezeu să-l treacă în ceata drepților!

Citit 1623 ori Ultima modificare Miercuri, 26 August 2020 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.