Cum plătești online impozitul pentru altă persoană

Cum plătești online impozitul pentru altă persoană
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Printre noile facilități implementate de către Ministerul Finanțelor Publice și ANAF se numără și posibilitatea unui titular de cont în Spațiul Privat Virtual de a plăti, în numele oricărei alte persoane fizice, impozite sau contribuții evidențiate în Declarația unică. Procedura este următoarea: în noul meniu disponibil în serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilități, se selectează opțiunea ”Plată obligații fiscale PF” și apoi ”În numele altei persoane”, se optează pentru plata obligațiilor fiscale declarate prin declarația unică (impozit pe venit, contribuții de asigurări sociale de sănătate/ contribuții de asigurări sociale). Apoi se completează codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală al persoanei pentru care se face plata, precum și suma care se dorește a fi achitată, după care plata poate fi efectuată. Această facilitate este disponibilă numai în serviciul SPV, momentan nefiind posibilă o astfel de plată prin intermediul site-ului ghiseul.ro.

Totodată, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera două noi rapoarte: 1. Istoric declarații = Declarații depuse de persoană fizică în formă electronică (până acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice), 2. C168 = Duplicat Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune.

În perioada urmatoare, MFP și ANAF  anunță că au în vedere  implementarea plății prin SPV și interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligații fiscale și pentru persoanele juridice. Pentru contribuabilii persoane fizice, interconectarea dintre SPV și ghișeul.ro a fost implementată în luna iunie a acestui an, aceștia având posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, în nume propriu, peste 30 impozite și contribuții. Cele mai frecvente plăți au vizat impozitul pe venit, contribuții, accize colectate și plata unor penalități.

Citit 1752 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 August 2020 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.