Bifat Scrumbia şi în 2010

Bifat Scrumbia şi în 2010
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Festivalul Scrumbiei de anul acesta nu a mai avut amploarea din anii trecuţi. Poate şi vremea destul de înnorată şi chiar rece a avut un cuvânt de spus, aşa că a fost criză de participanţi la festival.

Ieri, pe Faleza inferioară, doar câteva sute de gălăţeni s-au încumetat să iasă la o plimbare şi o scrumbie la grătar.

Asta în ciuda eforturilor organizatorilor, care au pus la dispoziţia gălăţenilor o tonă de scrumbie, mii de mititei, bere şi alte ingrediente necesare distracţiei.

Diplome pentru alergători

De dimineaţă, primii care au intrat în hora scrumbiei au fost participanţii la cros, unde concurenţii şi-au dezmorţit oasele într-un sprint spre premiile asigurate de sponsorii Festivalului.

Au fost câteva sute de concurenţi, de la copii la bătrâni, participanţi obişnuiţi la această competiţie, care au primit din partea primarului Dumitru Nicolae diplome de participanţi şi o serie de premii.

După ce au eliminat caloriile la alergat, mulţi s-au îndreptat spre terasele de pe Faleza inferioară, acolo unde scrumbiile deja sfârâiau pe grătar. Preţul a fost acelaşi ca şi anul trecut, 10 lei scrumbia, la care se mai adăuga 1 leu lămâia.

Iubitorii de peşte care nu îşi permiteau să cumpere o scrumbie puteau să aleagă o porţie de obleţi prăjiţi destul de ieftini: 2 lei suta de grame.

Nu au lipsit de pe tarabele comercianţilor obişnuiţii mititiei, care puteau fi „udaţi” cu bere din belşug la preţuri rezonabile. Din nefericire, nu a fost îmbulzeală ca în anii trecuţi, organizatorii punând slaba participare pe seama vremii reci.

Pomană la Biserica Precista

Destul de mulţi oameni au venit însă la Biserica Precista, acolo unde, după slujbă, enoriaşii au beneficiat de o masă caldă pusă la dispoziţie de organizatorii Festivalului Scrumbiei.

O ciorbă de peşte fierbinte şi foarte gustoasă a celebrat dezlegarea la peşte şi pentru cei mai sărmani dintre noi.

„Ciorba e foarte gustoasă, mulţumim pentru cei care au făcut pomana”, ne-a spus un bărbat care mânca cu poftă din castronul aburind.

O altă masă de peşte s-a dat la Restaurantul Pescarul, acolo unde oficialităţile au putut admira şi o expoziţie culinară de peşte şi fructe de mare.

Maeştrii bucătari şi-au făcut din nou datoria: crap umput, păstrăv umplut, rulouri de peşte scrumbie gătită în toate felurile, dar şi specialităţi marine, homar, calamari, creveţi, scoici, au putut fi admirate pe mesele de la Pescarul.

E drept, expoziţia nu a mai fost la fel de bogată ca în anii trecuţi, însă trebuie să ţinem cont şi de criză.

Sărbătoarea Scrumbiei s-a terminat spre seară, cu un concert Connect-R şi Anda Adam pe scena din faţa restaurantului şi cu un foc de artificii.

Resmeriţă se antrenează

Printre participanţii la crosul de ieri dimineaţă s-a numărat şi inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă.

Probabil că şeful ISJ se antrenează pentru vremurile care vin, când profesorii vor veni la Inspectorat să ceară socoteală pentru ping-pongul pe care autorităţile îl fac cu salariile lor.

Explicaţii foto:

1 – Scrumbia a costat 10 lei bucata

2 – Alergătorii au fost de toate vârstele

3 – Cei mai mulţumiţi au  fost sărmanii care au primit de pomană la Biserica Precista

4 – Şeful ISJ, Doru Resmeriţă, a fost felicitat de primarul Dumitru Nicolae

5 – Fructele de mare au reprezentat capul de afiş al expoziţiei culinare

Citit 1812 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.