Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
2 comentarii

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de marţi, proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40 la sută. Deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat, în plenul reunit de marţi al Parlamentului, ca proiectele de lege prin care este aprobată rectificarea bugetară pe acest an să fie retrimise la comisiile reunite de buget-finaţe pentru a fi adoptat un alt raport, deoarece cel deja aprobat încalcă prevederile legislative şi Constituţia. Cererea PNL a fost respinsă cu 225 voturi „împotrivă”, 175 „pentru”, şase abţineri, iar 11 aleşi nu şi-au exprimat votul. Ulterior, la dezbaterile din plen, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor ataca la CCR proiectele adoptate de Legislativ.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă, 11 abţineri şi un parlamentar nu şi-a exprimat votul, a anunţat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. De asemenea, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 a fost adoptat cu 246 de voturi „pentru”, 143 „împotrivă” şi 16 abţineri.
Singura modificare la proiect făcută în plenul reunit de marţi a fost eliminarea unui amendament admis iniţial de comisiile pentru buget, la solicitarea grupurilor parlamentare ale UDMR. Este vorba despre modificarea care spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40 la sută din Produsul Intern Brut”. Amendamentul admis în raportul comisiilor reunite de buget fusese propus de senatorul PSD Eugen Teodorovici. Prin urmare, rămâne valabilă varianta propusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020, care arată că: „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2020, este de 44 la sută din produsul intern brut”.
Conform proiectelor de lege privind rectificarea bugetară în forma amendată de PSD, pensiile urmează să crească cu 40 la sută.
Un alt amendament al PSD este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile reşedinţă de judeţ este alocată suplimentar suma de 500 milioane de lei, care va fi repartizată egal autorităţilor locale, fără a se ţine cont de culoarea politică.
O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege.
Totodată, a fost majorat şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 5.635 milioane de lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaţilor - sume alocate din bugetul de stat - se majorează creditele bugetare şi de angajament astfel: 3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri şi servicii si 2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”.
Suma de 67 milioane de lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, în scopul finanţării Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.
Un alt amendament al PSD a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane de lei, pentru programul Start Up Nation.
De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administraţiei Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendament tot al grupului parlamentar PSD.

Citit 1485 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:26

2 comentarii

 • postat de mmmmmm37 Miercuri, 23 Septembrie 2020 09:34 5.13.231.*** Link la comentariu
  2
  11

  Acum asteptam ca si celelalte partide sa mareasca salariile bugetarilor cu 40%: medici, profesori, armata, administratie publica, ca daca tot vad unii ca bugetul e full de bani, haideti sa ii imprastiem pentru toata lumea, nu numai pentru pensionari.
  Nu stiu cum sunt unii...de vad in pensionari viitorul tarii! Pentru copii nu aveau fonduri acum 2 ani, dar pentru pensionari se gasesc mereu si nu as comenta daca marirea ar fi de 200 lei in medie, caci 40% chiar e foarte mult...
  Despre locuri de munca ce sa mai vorbim, sau de angajatii din sectorul privat cu salariul minim pe economie, care vor ramane cu aceeasi leafa, in timp ce inflatia ce va surveni pe fondul cresterii puterii de cumparare a pensionarilor va urca iar preturile.

  Raportează
 • postat de Danescu D Miercuri, 23 Septembrie 2020 08:06 5.2.209.*** Link la comentariu
  4
  10

  Cam multă ipocrizie la onorabilii guvernanti: "nu sunt bani, moștenirea grea, țara intră in faliment, nu putem mări pensiile etc. etc."
  Dar nimeni nu a auzit la voi, hai să vedem cum rezolvăm problemele astea, ce soluţii ar fi, ce este de făcut.
  Cine v-a oprit (că sunteţi de aproape un an de zile la guvernare) să tăiaţi toate pensiile speciale şi ultraspeciale? Mai țineți minte cum țipa Rareș Bogdan in gura mare ca de cum veți prelua guvernarea în maxim 30 de zile se va rezolva această mare hoție numită pensii speciale, de serviciu ? (orice, numai pe contributivitate nu). Lăsați placa aceea cu ne-au cântat la CCR că nu ține. Dacă era voință politică se putea, Deci, rezultat: zero.
  Cine v-a oprit sa renegociați nivelul tuturor redevențelor pentru firmele occidentale care exploateaza diferite resurse naturale la noi în țară? Avem cele mai mici redevențe din Europa, de dumping și nimănui nu îi pasă.
  În 2016 a fost emisa OUG nr. 53 pentru modificarea OUG 26/2013 si care interzice remunerarea tuturor membrilor AGA din societățile de stat. Cine v-a oprit domnilor ca în planul consiliilor de administrație să puneți ordine, să stopați sau să plafonați nivelul remunerațiilor membrilor CA. La foarte multe dintre ele de ordinul zecilor de milioane / membru / lună.
  Cine v-a oprit să analizați și să restructurați toate agențiile din România? Unde se toaCă bani foarte mulți, unde unele agenții, dacă acum ar fi desființate, nu s-ar cunoaște lipsa lor, unde unele agenții sunt stat în stat.
  Nimeni, dar absolut nimeni nu a vazut la voi că v-ar preocupa rezolvarea aceasta. O singură placă: nu se poate, nu este de unde. Serios? Chiar ne luați de proști pe toți?
  Plus că pentru aceste majorări de pensii exista o Lege votată și promulgată. Ori voi ce ați făcut? Ați eliminat Legea cu o Ordonanță de guvern, în loc să o înlocuiți cu o alta Lege. Total contrat prevederilor Constituției României.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro