Rectificarea bugetară a fost adoptată de Parlament, cu amendamentul pentru majorarea pensiilor cu 40 la sută

Rectificarea bugetară a fost adoptată de Parlament, cu amendamentul pentru majorarea pensiilor cu 40 la sută
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de marţi, proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40 la sută. Deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat, în plenul reunit de marţi al Parlamentului, ca proiectele de lege prin care este aprobată rectificarea bugetară pe acest an să fie retrimise la comisiile reunite de buget-finaţe pentru a fi adoptat un alt raport, deoarece cel deja aprobat încalcă prevederile legislative şi Constituţia. Cererea PNL a fost respinsă cu 225 voturi „împotrivă”, 175 „pentru”, şase abţineri, iar 11 aleşi nu şi-au exprimat votul. Ulterior, la dezbaterile din plen, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor ataca la CCR proiectele adoptate de Legislativ.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă, 11 abţineri şi un parlamentar nu şi-a exprimat votul, a anunţat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. De asemenea, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 a fost adoptat cu 246 de voturi „pentru”, 143 „împotrivă” şi 16 abţineri.

Singura modificare la proiect făcută în plenul reunit de marţi a fost eliminarea unui amendament admis iniţial de comisiile pentru buget, la solicitarea grupurilor parlamentare ale UDMR. Este vorba despre modificarea care spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40 la sută din Produsul Intern Brut”. Amendamentul admis în raportul comisiilor reunite de buget fusese propus de senatorul PSD Eugen Teodorovici. Prin urmare, rămâne valabilă varianta propusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020, care arată că: „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2020, este de 44 la sută din produsul intern brut”.

Conform proiectelor de lege privind rectificarea bugetară în forma amendată de PSD, pensiile urmează să crească cu 40 la sută.

Un alt amendament al PSD este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile reşedinţă de judeţ este alocată suplimentar suma de 500 milioane de lei, care va fi repartizată egal autorităţilor locale, fără a se ţine cont de culoarea politică.

O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege.

Totodată, a fost majorat şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 5.635 milioane de lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaţilor - sume alocate din bugetul de stat - se majorează creditele bugetare şi de angajament astfel: 3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri şi servicii si 2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”.

Suma de 67 milioane de lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, în scopul finanţării Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.

Un alt amendament al PSD a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane de lei, pentru programul Start Up Nation.

De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administraţiei Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendament tot al grupului parlamentar PSD.

Citit 2201 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.