Ne-a părăsit cunoscutul traducător Constantin Frosin. Mult mai apreciat în străinătate decât acasă

Ne-a părăsit cunoscutul traducător Constantin Frosin. Mult mai apreciat în străinătate decât acasă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Născut  pe 13 octombrie 1952, în satul Verești, din Vrancea, ne-a părăsit, după o boală grea, cel care a fost un traducător recunoscut internațional, slujitor credincios al francofoniei, scriitorul și profesorul Constantin Frosin.

A avut atâtea recunoașteri naționale și peste fruntarii, încât viața sa ar încăpea singură într-un dicționar de buzunar.

Angajat înainte de Revoluție la ICEPRONAV, absolvent a două facultăți filologice, Frosin a primit titlul de doctor în Filosofie, cu o teză despre Emil Cioran distinsă cu Magna cum Laudae, sub conducerea academicianului Eugen Simion. Cavaler al Ordinului francez al Artelor şi Literelor, distins cu "Les Palmes Académiques" în grad de Ofițer, a fost primul român distins cu Oxford Summit of Leaders "Science and Education", care i-a decernat titlul de "Cercetătorul anului 2015", la categoria Științe Umaniste. Constantin Frosin a fost și membru al Académie Internationale Francophone - Bordeaux, membru societar al L’Association des Ecrivains de Langue Française, membru al PEN Club International, secțiunea franceză și belgiană, al Academiei Francophone din Paris, al Uniunii Scriitorilor din România și al Societății Scriitorilor "C. Negri" Galați. Profesorul a realizat dicționare, inclusiv unul de argou, și alte cărți științifice. A fost redactor la revista "Le Courier Francophone", din Paris. A publicat în numeroase reviste de prestigiu din Galați și din țară, dar și în revistele de cultură franceze și belgiene.

A fost, paradoxal, mult mai re/cunoscut în străinătate decât acasă…

Dumnezeu să îi aducă în sfârşit pacea între cărțile de Sus!

N.R. Slujba de înmormântare va avea loc luni, 12 octombrie, de la ora 12,00, la Biserica "Sfinţii Împăraţi", de pe strada Războieni.

Citit 4671 ori Ultima modificare Duminică, 11 Octombrie 2020 21:34

3 comentarii

 • postat de Alt galatean
  Luni, 12 Octombrie 2020 17:17
  95.76.17.***
  Constantin Frosin nu a fost doar un mare trsaducator, ci si un desavarsit poet in limbile romana si franceza.
  0
  10
  Raportează
 • postat de PROF.DR.MIHAI MORARU
  Luni, 12 Octombrie 2020 14:18
  5.13.237.***
  CORECTAT TEXT...................CU ADEVARAT,UN OM INTRE...OAMENI!A FOST DISTINS,CU O ALEASA TINUTA INTELECTUALA,PASIONAT DE LITERATURA SI FRUMOS,SI,NU IN ULTIMUL RAND,DE O MARE MODESTIE SI BUN SIMT!CU MUlti ani in urma l-am avut invitat la o intalnire cu elevii in cadrul unui medalion literar dedicat lui FRANCOIS VILLON!CEI prezenti,dascali si tineri studiosi ,pasionati de literatura am fost incantati de PRESTATIA DOMNULUI PROFESOR,plina de farmec si atat de atractiva incat parca tot mai voiam sa-l ascultam vorbindu-ne si recitandu-ne si facanddu-l pe marele poet francez mult mai apropiat sufletelor din auditoriu!CONSIDER CA PRIN DISPARITIA ACESTUI OM ATAT DE TALENTAT SI FRUMOS CULTURA ROMANEASCA ,IUBITORII CARTILOR SI NU NUMAI AU PIERDUT UN SPIRIT ALES,DE MARE VALOARE!DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA ,DUPA TRADITIA NEAMULUI!O FRUMOASA AMINTIRE II VA PERPETUA PREZENTA IN INIMILENOASTRE!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Luni, 12 Octombrie 2020 09:29
  5.13.200.***
  Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca in pace, om lumint care ai luminat generatii...
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.