Olimpicul furat

Olimpicul furat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dan Dănăilă, cotat cu  cinci puncte mai puţin decât merita * După o târguială de jumătate de oră, la contestaţii, comisia a fost nevoită să admită că a greşit * Nu numai cunoştinţele, ci şi capacitatea de a lupta până la sânge pentru drepturile lui l-au readus pe Dan în fruntea clasamentului *

Olimpicului nostru de aur internaţional la matematică nu i-a prea mers bine anul acesta la faza naţională care s-a desfăşurat la Iaşi.

Deşi rezolvase toate cele patru probleme, la afişarea rezultatelor a constatat cu stupoare că la una dintre probleme primise doar un punct, în loc de şase cât merita.

Ştia că, din cauza oboselii (cu o noapte înainte de concurs nu dormise, fiind bolnav), scăpase din vedere la problema respectivă un amănunt care însă i-ar fi adus în minus doar un punct din maxim şapte nu şase cât îi scăzuse comisia.

„A făcut contestaţie, bineînţeles. Le-a demonstrat profesorilor că rezolvarea  era corectă, chiar dacă ei nu se gândiseră că se poate şi prin metoda respectivă”.

„În final i-au spus că-i mai dau patru puncte în plus. Dar n-a cedat, pentru că ştia că i se cuvin cel puţin cinci. Au încercat să caute tot felul de justificări, dar nu a acceptat să i se scadă nimic pe nedrept”.

„A cerut profesori din afara comisiei. După jumătate de oră de muncă de convingere, văzând că era hotărât să nu semneze că e de acord cu nota la contestaţii,  i-au dat punctajul pe care-l merita”, ne-a povestit mama sa, Mihaela Dănăilă, întrucât cu Dan nu am putut sta de vorbă ieri, deoarece se afla în focurile barajului pentru lotul participant la internaţională.

Aşa, Dan Dănăilă a urcat de pe locul al şaselea pe locul al doilea, obţinând în final chiar premiul al II-lea şi medalia de aur a Societăţii de Ştiinţe Matematice.

Ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi făcut contestaţie şi dacă nu ar fi avut tăria de caracter necesară să înfrunte comisia care, dintr-un motiv sau altul, încerca să-l nedreptăţească.

Este inadmisibil ca la nivelul unui asemenea concurs cu miză atât de mare să încerci să nedreptăţeşti un tânăr care în repetate rânduri s-a întors cu medalii de la competiţiile internaţionale. Ţine de talentul nostru, al românilor, de a ne fura singuri căciula.

„Bine că au recunoscut că au greşit”

Diplomat, profesorul însoţitor al lotului gălăţean, Romeo Zamfir, ne-a declarat:

„A fost o eroare de corectură a comisiei. Bine că au recunoscut că au greşit. În rest, consider că au fost cam zgârciţi cu premiile şi nu au respectat prevederile regulamentului”.

„Totuşi, în clasamentul pe medalii Galaţiul s-a clasat destul de bine. Avem în final opt medalii date de Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), ceea ce ne aduce acelaşi număr de locuri pentru etapa naţională de anul viitor”, ne-a declarat Romeo Zamfir.

Elevii de la clasa a VII-a au câştigat cele mai multe medalii. Andrei Puiu de la CNVA s-a clasat pe locul al treilea, dar a luat numai menţiune pentru că au fost mai mulţi elevi cu aceeaşi medie.

Din partea SSMR  a primit medalie de aur. Tot menţiune, dar medalie de argint, a primit Simona Diaconu de la „Spiru Haret” Tecuci. Vlad Şoltuz de la Şcoala Nr. 24 şi Maria Ionescu de la CNVA au primit câte o medalie de bronz.

La clasa a VIII-a, Cristian Chirac (CNVA) s-a clasat tot pe locul al treilea, la diferenţă de numai un punct  de cei zece elevi care au fost înaintea sa cu punctaj maxim, motiv pentru care n-a primit decât menţiune.

De asemenea, el a adus Galaţiului o medalie de argint.

Singurul premiu dat de minister a fost la clasa a X-a, cel al lui Dan Dănăilă (CNVA) – premiul al II-lea şi medalie de aur de la SSMR. 

Colegul său Paul Cosma  a primit menţiune şi medalie de argint, în timp ce Alexandru  Hulea, de la „Spiru Haret” Tecuci, a adus o medalie de bronz.

Cu asemenea rezultate, lotul pentru naţionala de matematică de anul viitor va avea tot 14 locuri.

Îi felicităm pe toţi medaliaţii şi aşteptăm astăzi rezultatele la proba de baraj la care au participat cinci gălăţeni: Dan Dănăilă, Paul Cosma, Andrei Puiu, Simona Diaconu şi Cristian Chirac.

Explicaţie foto: La olimpiade, nu e suficient să înveţi, trebuie să ştii să te lupţi şi pentru drepturile tale

Citit 2507 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.