Reguli noi pentru britanicii care vin în Galați

Reguli noi pentru britanicii care vin în Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ordonanța de Urgență nr. 204/2020 privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană intră în vigoare pe 1 decembrie și reglementează felul în care cetățenii britanici vor putea intra și ședea, pe viitor, pe teritoriul statului român. 

Conform actului normativ, cetățenii britanici și membrii lor de familie care vor intra pe teritoriul României în perioada 1 - 31 decembrie 2020, au la dispoziție cel mult 90 zile pentru a solicita la oricare dintre formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări prelungirea dreptului de ședere temporară, în România. Cetățenii britanici și familiile lor care au deja rezidență, pot cere prelungirea dreptului de ședere temporară sau pe termen lung până cel târziu în ultima zi a anului viitor. În cazul membrilor de familie care se alătură cetățeanului britanic, începând cu data de 1 ianuarie 2021, aceștia pot solicita prelungirea dreptului de ședere temporară până la 31 decembrie 2021, iar cei care intră începând cu 1 octombrie 2021 au obligația de a solicita prelungirea dreptului de ședere în maximum 90 zile de la data intrării pe teritoriul României, la structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

La solicitarea prelungirii dreptului de ședere, cetățenii britanici și membrii lor de familie vor prezenta o cerere însoțită de documentul de trecere a frontierei de stat, dovada asigurări de sănătate, a deținerii legale a spațiului de locuit, a mijloacelor de întreținere și, după caz, dovada legăturii de rudenie între aceștia. Lucrătorii frontalieri, încadrați în muncă pe teritoriul țării noastre, pot solicita formațiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, începând cu data de 1 ianuarie 2021, eliberarea unui permis de ședere în acest scop. Valabilitatea permisului pentru lucrători frontalieri este egală cu durata contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani.

Valabilitatea permiselor de ședere temporară este de până la cinci ani de la data emiterii, iar în cazul membrilor de familie, aceasta nu poate depăși perioada de ședere a cetățenilor britanici ai căror membrii de familie sunt. Permisele de ședere permanentă vor avea o valabilitate de 10 ani de la data emiterii, cu excepția celor care se emit persoanelor cu vârsta de până la 14 ani, a căror valabilitate este de cinci ani.

Citit 2658 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2020 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.