Zece locuinţe au luat foc în weekend

Zece locuinţe au luat foc în weekend
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul de foc, la propriu şi la figurat, atât pentru pompierii gălăţeni cât şi pentru proprietarii a zece imobile, majoritatea cu destinaţia de locuit. Cele mai frecvente cauze au fost sistemele de încălzire, suprasolicitate, improvizate sau defecte. În multe cazuri, salvatorii nu au reuşit să limiteze îndeajuns focul pentru a face ca pagubele să fie cât mai mici, astfel că păgubiţii au rămas cu casele devastate în toiul iernii.

Nu mai puţin de zece intervenţii la incendii pe raza întregului judeţ au avut de dus la bun sfârşit echipajele de pompieri în cel mai geros weekend din această iarnă. Pe temperaturi care noaptea au ajuns şi la -11 grade Celsius, tot atâtea case au ars precum torţele după ce s-au aprins de la instalaţii electrice, coşuri de fum neizolate sau sobe lăsate nesupravegheate. Cele mai grele misuni au fost în judeţ, unde incendiile s-au ţinut lanţ, pe tot parcursul zilei de duminică şi în noaptea care a urmat.

Unul dinte ele a fost la Tămăoani, unde o casă a luat foc la orele prânzului. Flăcările au cuprins toată casa, distrugând în întregime acoperişul şi bunurile din interior. Din fericire, casele din jur nu au fost afectate şi nicio persoană nu a fost rănită. Cauza: un coş de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile din jur.

Un scurtcircuit electric a provocat un alt incendiu, la Fârţăneşti, unde o anexă gospodărească s-a transformat într-o torţă, necesitând intervenţia de urgenţă a pompierilor militari.

Mobilizare de forţe au necesitat alte trei incendii, izbucnite în noaptea de duminică spre luni, la Pechea, Bălăşeşti şi Munteni. O casă în curs de demolare din Pechea a luat foc din cauza unui scurtcircuit la un prelungitor defect. Incendiul a cuprins toate bunurile din imobil şi zeci de cauciucuri depozitate în gospodărie, ceea ce a făcut ca intervenţia pompierilor să fie foarte dificilă. O sută de metri pătraţi de acoperiş şi bunurile din camere au ars complet.

Pagube asemănătoare s-au înregistrat şi la Bălăşeşti unde o casă a luat foc după ce proprietarul a lăsat focul aprins în sobă şi a plecat, o bucată de jar aprins căzând pe materiale combustibile care au luat foc ca nişte torţe, dar şi la Munteni, unde un coş de fum supraîncins a aprins acoperişul casei.

Pompierii recomandă:

Pompierii le reamintesc cetățenilor că, pentru înlăturarea riscului de incendiu în această perioadă, să aibă în vedere următoarele:

- să asigure verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum, de către o persoană autorizată;

- să nu introducă în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

- să folosească soba doar cu uşa închisă;

- să aşeze o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşii;

- să nu aşeze în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

-  să nu folosească instalaţii electrice improvizate;

-  să verifice periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi să le înlocuiască atunci când sunt uzate;

-  să nu folosească prize sau întrerupătoare slăbite;

- să amplaseze aparatele electrice departe de mediile umede; unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citit 1646 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.