Roşia Montană, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Roşia Montană, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet, scrie news.ro.

Acest sit din Carpaţii Occidentali adăposteşte ”un ansamblu excepţional” de galerii romane datând din secolul al II-lea, ”cel mai important şi mai vast cunoscut”, a subliniat Icomos.              

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat, pe Facebook: „în Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegaţia pe care am condus-o) în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”.

De asemenea, istoricul a subliniat că ”înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate". În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.

Includerea minelor de aur în Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea ”îngropa” proiectul controversat de exploatare în zonă. În acest sens, locuitorii sunt divizaţi: o parte apără această comoară, în timp ce alţii cred că doar extracţia ar salva zona.

Înainte de preluarea puterii în România de comunişti, în 1946, străzile din Roşia Montană găzduiau un cazinou şi birouri de bancă, unde căutătorii de aur încă îşi vindeau pepitele (bucată de aur în stare nativă, neprelucrată - n.red.).

Citit 502 ori Ultima modificare Marți, 27 Iulie 2021 15:55

1 comentariu

 • postat de DAS
  Marți, 27 Iulie 2021 17:32
  89.137.230.***
  Sa fie clar pentru totdeauna! Aurul din pamantul de la Rosia Montana si celelalte metale rare trebuie sa fie extrase doar de romani in interesul romanilor si pentru Romania! Aurul este si va ramane al nostru si va fi dus in Banca Nationala ! Politicienii care au facut datorii si s-au imprumutat fara acordul poporului trebuie sa plateasca acesti bani din buzunarul lor !
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.