Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

An de an, pe 21 mai, Biserica îi cinsteşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena. Sunt cinstiţi în Biserică „întocmai cu Apostolii”, Sfinţii Împăraţi rămânând în istoria creştinătăţii drept restauratorii Bisericii creştine.

Fiu al Împăratului Constanţiu Clor, Constantin cel Mare a urcat pe tronul Imperiului Bizantin în anul 307.

Perioada conducerii sale pe tronul Bizanţului a fost una plină de foloase pentru biserica creştină, fiindcă a cârmuit tânărul Imperiu Bizantin, alături de mama sa, Elena (+327), în folosul Bisericii.

Creştina împărăteasă  a scos  din negura uitării Sfânta Cruce pe care a fost Răstignit Mântuitorul.

Aceşti doi Sfinţi au pus în valoare locurile sfinte legate strâns de istoria mântuirii noastre, astăzi locuri de pelerinaj: Sfântul Mormânt - unde  a fost îngropat şi a Înviat Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Biserica Naşterii din Betleem, cea a Înălţării de pe Muntele Măslinilor.

Înainte de acestea însă, Împăratul Contantin cel Mare a dat  Edictul de la Milan, din 313, prin care religia creştină devine „religio licita” - „religie permisă”.

Cu semnul Crucii vei învinge

Întreaga slujire a  Sfântului Constantin cel Mare a fost aşezată sub  semnul Sfintei Cruci. Pe când împăratul Maxenţiu - care împărăţea peste  partea de Apus a Imperiului Roman - s-a îndreptat împotriva lui Constantin,  Dumnezeu i-a trimis acestuia în ajutor Sfânta Cruce a Mântuitorului...

Ziua în amiaza mare, potrivit istoricului Eusebiu de Cezareea, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă şi îndemnul:

„Sub acest semn vei învinge!” Noaptea, Constantin L-a văzut în somn pe Însuşi Hristos, care „l-a îndemnat să-şi facă steag ostăşesc cu semnul Sfintei Cruci”.

Ascultându-L pe Hristos, Împăratul Constantin l-a învins pe Maxenţiu. În 321, el a declarat ziua de Duminică, „Ziua Domnului”, zi de odihnă şi de sărbătoare.

În vremea sa, soldaţii participau la slujbe în această zi, alături de ceilalţi membri ai tinerei Biserici creştine. 

Unitatea Imperiului şi a Bisericii

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au redat libertatea de credinţă creştinilor, iar în anul 325 au convocat Sinodul I Ecumenic, de la Niceea, pentru că vântul ereziei lui Arie îşi făcuse apariţia în tânăra Biserică.

În acest an, noi sărbătorim triumful învăţăturii stabilite de cei 318 Sfinţi Părinţi participanţi la Sinodul I Ecumenic. Acolo, Constantin cel Mare a rostit  primele şapte articole din Simbolul de Credinţă Ortodox.

Mama sa, Sfânta Împărăteasa Elena, i-a fost alături, chiar a determinat multe dintre reformele fiului său. Sfânta Elena a trecut la Domnul în anul 327, iar fiul său Constantin, în anul 337, pe 22 mai, după ce primiseră Taina Sfântului Botez, consemnează istoricii.

Istoricii l-au numit pe Constantin „cel Mare”, şi Mare a rămas prin veacuri; Biserica l-a aşezat între Sfinţi, cu dată de prăznuire pe 21 mai.

Tuturor celor care îi au Ocrotitori spirituali pe Sfinţii Împăraţi, le dorim sănătate, lumină în viaţă şi La mulţi ani!

Hram la Biserica „Sfinţii Împăraţi” -

Astăzi, Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Galaţi are hramul, motiv pentru care părintele paroh Adrian Mihai, profesor la Seminarul Teologic din Galaţi, şi părintele Ion Ionaşcu vor săvârşi Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie.

Sfântul şi istoricul locaş este situat pe strada „Anul Revoluţiei 1848” din Galaţi, în apropiere de Spitalul Militar.

Citit 1544 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.