Amendați cu mii de lei pentru că au murdărit orașul

Amendați cu mii de lei pentru că au murdărit orașul
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vrem o țară ca afară, dar mulți nu fac nici cel mai mic efort să își țină locul curat, la propriu, indiferent dacă este locul în care se recreează, se plimbă sau locuiesc. Neaoșul obicei al spartului semințelor sau graba de a scăpa cât mai repede de gunoiul din gospodărie sunt chestiuni aproape cotidiene în Galați, uneori depistate de poliție și sancționate. Numai în ultimele zile, mii de lei s-au adunat în conturile indisciplinaților pedepsiți cu amenzi pentru afectarea mediului înconjurător. 

Cu o floare nu se face primăvară, dar nici perspectiva amenzilor nu îi sperie pe cei certați cu bunul-simț, nepăsători vizavi de mediul înconjurător, de binele și confortul celorlalți sau de propria imagine. De la spartul semințelor la aruncatul gunoiului ”unde dă Dumnezeu”, tot felul de obiceiuri nocive și tot atât de ilegale sunt consemnate aproape zilnic în Galați. Dacă spartul semințelor ține de conduita fiecăruia și nu costă nimic adunatul cojilor și aruncatul la coș, abandonarea deșeurilor aleatoriu, care s-ar vrea un fel de economie de timp, efort și chiar bani, în cazul cantităților mai mari, se dovedește o afacere proastă. Bunăoară, patru persoane, o femeie și trei bărbați, au primit amendă care totalizează 3.700 de lei pentru că s-au înconjurat de covoare de coji de semințe. Femeia, în vârstă de 31 de ani, a încasat, singură, cea mai consistentă sancțiune, fiind depistată în Parcul ”Eminescu”. În fața polițiștilor nu a vrut să își decline identitatea, sperând că așa va scăpa de amendă. Nu a scăpat și are de plătit 1.300 de lei. Restul de 2.400 de lei va fi împărțit de trei tineri, prinși la o șezătoare cu semințe și multe coji în fața unui magazin de pe strada Gării. 

Coșurile de gunoi și trotuarul nu sunt pubele

Asta ar trebui să știe toți cei care nu au chef să meargă până la cel mai apropiat tomberon ca să arunce deșeurile sau vor să facă economie. Banii cheltuiți pe o eventuală amendă pot fi mult mai mulți decât cei care ar putea fi alocați pentru a scăpa legal și curat de gunoaie. A aflat-o pe pielea lui reprezentantul unei societăți comerciale de pe Drumul Viilor care a aruncat deșeurile în zona amenajată pentru persoane fizice. Demersul l-a costat 1.000 de lei amendă. 800 de lei, o amendă uriașă, raportat la cantitatea de gunoi pe care a înțeles să o răspândească, neglijent, în mijlocul străzii, a primit-o un om reclamat că arunca resturi de mâncare și ambalaje pe trotuar, în Piața Centrală. Tot pe principiul ”dai cât nu face”, a căzut victimă propriei comodități și o gălățeancă ce a vrut să scape de sacul de gunoi din apartament într-o manieră deloc elegantă. Femeia a fost surprinsă în timp ce îndesa punga într-un coș de gunoi stradal din dreptul unui bloc de pe strada Brăilei. Va avea de plătit și ea, tot 800 de lei. Echivalentul, să zicem, al unui impozit anual pentru o casă mai la marginea orașului îl vor avea de plătit, ca sancțiune, cei prinși că aruncau deșeuri pe terenuri virane. Astfel de situații s-au consemnat pe strada Aurel Rozei Rosenberg, unde un riveran a aruncat pe un teren viran deșeuri din gospodărie, dar și pe Drumul de Centură, unde au ajuns, direct dintr-un autoturism, deșeurile pe care un gălățean le-a strâns după ce și-a renovat locuința. 

Citit 1593 ori Ultima modificare Miercuri, 04 August 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.