Minorii, audiaţi în instanţă într-un cadru prietenos

Minorii, audiaţi în instanţă într-un cadru prietenos
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Două camere, folosite până nu demult în procesul de deliberare de la instanţele gălăţene, au fost alocate pentru a face mai facilă audierea copiilor, care ajung, fără voia lor, părţi în procesele adulţilor. Amenajarea s-a făcut din fonduri private, cu participarea Baroului Galaţi şi a unor agenţi economici, deoarece Ministerul Justiţiei nu a alocat niciodată fonduri pentru crearea de condiţii în beneficiul acestei categorii, tot mai prezente în instanţele din toată ţara.

Martori fără voie în disputele adulţilor

Circa 3.000 de copii trec anual pragul Palatului Justiţiei din Galaţi pentru a participa, în diverse calităţi, la procese în care audierea lor este esenţială. Audierea lor se făcea, până nu demult, empiric, pe holuri, în birouri sau în diverse săli goale la acel moment, soluţii empirice găsite de judecători pentru  a face discuţiile cu copiii cât mai puţin formale, cât mai puţin traumatizante şi cât mai mult relevante. Misiune grea, în care mulţi minori cedau în faţa tracului impus de cadrul formal şi gravitatea problemei, indiferent că era vorba de divorţul părinţilor, plasament, adopţie, stabilirea domiciliului sau alte cauze care îi priveau.

Debutul noului an judecătoresc a venit însă cu o schimbare la nivel organizatoric, pentru că, din această toamnă, minorii aduşi la instanţe nu vor mai trebui să îşi deschidă sufletul oriunde, ci într-un cadru prietenos, amenajat special pentru ei în două antecamere folosite anterior de judecători pentru deliberare. Încăperile, puse la dispoziţie de Curtea de Apel Galaţi, au fost amenajate din iniţiativa conducerii Baroului Galaţi, cu sprijinul unor parteneri, entităţi private, care au contribuit cu resurse pentru crearea unor spaţii adecvate.

"Aceste camere erau necesare, dar nu s-au putut face până acum, pentru că nu au fost fonduri. Ministerul Justiţiei nu a alocat niciodată bani pentru aşa ceva, iar în lipsa unui buget, nu s-au realizat, deşi numărul de copii care vin la instanţele gălăţene este de ordinul miilor. Nu a fost uşor, pentru că nu se găseau spaţii, dar cu ajutorul domnului preşedinte al Curţii de Apel am reuşit să identificăm două săli, pe care le-am transformat. Aici, minorii vor fi aduşi la orele stabilite, doar pentru audierea care va fi făcută de un judecător, într-un cadru care, spunem noi, este mult mai potrivit", ne-a declarat avocatul Cristian Săraru, decanul Baroului Galaţi.

Costurile amenajării celor două săli cu mobilier vesel colorat, picturi, jucării şi cărţi pentru copii au depăşit 30.000 de lei, multe dintre operaţiunile de amenajare fiind făcute voluntar, de membrii Baroului.

Citit 1086 ori Ultima modificare Luni, 06 Septembrie 2021 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.