Secția de pompieri de la Tecuci va fi demolată

Secția de pompieri de la Tecuci va fi demolată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Clădirea în care funcționează actualul sediu al Detașamentului de Pompieri din Tecuci este într-o stare avansată de degradare, având o vechime de peste un secol și jumătate, motiv pentru care a fost inclusă într-un plan amplu de restructurare, derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu finanțare din partea Băncii Mondiale și a Guvernului României.

Detașamentul de pompieri de la Tecuci, subunitate a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, deservește aproape 200.000 de locuitori din zonele de nord și de est ale județului, echivalent al unui oraș și a 73 de sate, acoperind o arie de 1.834 km pătrați. Clădirea sediului în care funcționează al doilea detașament ca mărime al județului este, din păcate, într-o stare avansată de degradare, de la structura de rezistență la suprafață și compartimentare, nemaicorespunzând necesităților impuse de activitatea și personalul existent. Construit în 1856, imobilul prezintă inclusiv riscuri majore din punct de vedere seismic, astfel că a fost inclus pe lista imobilelor ce vor fi reconstruite printr-un program finanțat de Banca Mondială și Guvernul României, derulat de IGSU. Ridicarea unei noi clădiri va impune demolarea vechii structuri, pe perioada operațiunilor, întreaga activitate și logistică a detașamentului de la Tecuci urmând a fi mutată. Soluția găsită de primărie este relocarea temporară în două spații, unul amplasat la intrarea în municipiu, iar un altul la o grădiniță din apropierea actualului sediu.

"Pentru ca impactul lucrărilor de construcții asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor din zonă să fie cât mai mic, prin proiect a fost întocmit un Plan de Management de Mediu și Social, prin care au fost identificate toate aspectele care ar putea avea consecințe negative asupra comunității și activităților obișnuite, asupra traficului și a mediului înconjurător. Persoanele interesate pot transmite și alte propuneri sau sugestii pentru îmbunătățirea Planului de Management de Mediu și Social, până în data de 12 octombrie 2021, urmând ca la aceeași dată, de la ora 10,00, să se desfășoare consultarea publică în sistem videoconferință", a explicat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Ce se va construi

Noua clădire care va găzdui Detașamentul va avea o suprafață de 1.232 de metri pătrați și va avea un garaj pentru autospeciale cu o suprafață de 440 de metri pătrați. Conform proiectului, va corespunde celor mai recente cerințe de eficiență energetică și va fi echipată pentru a oferi standarde înalte pentru pompierii și personalul SMURD care operează în detașament. Noul proiect de construcție ia în considerare riscul seismic ridicat din zonă, iar panourile solare termice montate pe acoperiș vor sprijini sistemul de încălzire cu gaz, reducând considerabil amprenta de dioxid de carbon a clădirii. Parterul va fi echipat cu cameră de servere, camere de depozitare, în timp ce etajul superior, care găzduiește dormitoarele, va fi echipat cu dulapuri, toalete și dușuri separate pentru femei și bărbați.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 04 Octombrie 2021 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.