Ne-a părăsit jurnalistul şi scriitorul Ilie Tănăsache. In memoriam

Ne-a părăsit jurnalistul şi scriitorul Ilie Tănăsache. In memoriam
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Scriitorul gălățean Ilie Tănăsache a împlinit, pe 29 aprilie, 90 de ani, iar luni seară a trecut Dincolo. A fost prozator, publicist, scenarist. S-a născut la Independența, județul Galați, școala primară a făcut-o în comuna natală, după care a urmat Școala Profesională C.F.R., Liceul "Vasile Alecsandri" și Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic din Galați. Este absolvent al Facultății de Ziaristică din București. A fost reporter, șef de secție și redactor șef adjunct la ziarul "Viața Nouă" din Galați, de unde s-a transferat ca secretar literar la Teatrul Dramatic din oraș. Din 1969, a devenit redactor publicist comentator la "Scânteia", iar după 1989, a lucrat la "Adevărul", săptămânalele "Parlamentul", "Actualitatea medicală", fiind și redactor șef al Editurii Doris București. Este, din anul 1967, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Are în jur de 30 de cărți - romane, proză scurtă, publicistică, volume pentru copii. A scris şi două scenarii de film artistic. Între distincții amintim: premiul I pentru un volum destinat celor mici (1972); premiul național de publicistică (1982); premiul I al Interviziunii (1984) pentru filmul "Lansarea" (unde este coscenarist), peliculă inspirată din evenimente întâmplate la Șantierul Naval din Galați. Ilie Tănăsache s-a remarcat prin prozele și scenariile sale cu subiecte interesante, cât și prin longevitatea în publicistică. În timpul celor aproape 20 de ani cât s-a aflat în prim-planul ziaristicii locale, a sprijinit mulți tineri dornici să acceadă în meseria de gazetar, practic, toată noua generație de publiciști de la fostul ziar local "Viața Nouă". Din păcate, mai ales în ultimii ani, a avut o viață grea de familie, fiind totodată încercat de cumpene de sănătate, deloc ușor de învins.

Acum, la despărțirea de Ilie Tănăsache, în numele celor care l-au cunoscut, care i-au citit cărțile și reportajele, în numele tuturor gălățenilor care-l știu și-l apreciază vă rog să-i trimitem un gând pios care să-i însoțească urcarea spre lumină. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!

Din câte ni s-a transmis din partea rudelor, Ilie Tănăsache a cerut să fie incinerat, iar cenușa să-i fie aruncată într-o apă curgătoare.

P.S. Poza din tinerețe care însoțește acest text a fost preferata sa, aparținând unui nume celebru, Ion Cucu, fotograful scriitorilor.

Citit 2990 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.