Conferinţa Naţională a UZP din România

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii, membrii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România s-au reîntâlnit cu prilejul Conferinţei Naţionale UZP. 

Organizată la Petroşani, pe Valea Jiului, în prezenţa preşedintelui UZP Mihai Miron, gazda conferinţei a fost cunoscuta voce a Radio-România Actualităţi, Dinu Doru Glăvan, dar şi primarul localităţii Petroşani - domnul Iacob Ridtzi.

Subiectul zonei: sărăcia

Ziariştii participanţi la întâlnire anuală au luat cunoştinţă de istoria, trecută şi prezentă a Văii Jiului, zonă aflată astăzi în mare sărăcie, stare care se vede cu ochiul liber.

Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit adresată ziariştilor de  primarul Iacob Ridtzi care le-a vorbit oaspeţilor despre sărăcia cunoscutei zone miniere şi despre şansa acestei aşezări de a ieşi la lumină prin încurajarea turismului.

Moment de reculegere

Dezbaterile membrilor UZP au debutat cu un moment de reculegere în amintirea unor colegi ziarişti trecuţi la cele veşnice, în ultimele luni.

Între aceştia, domnul Mircea Şoncuteanu, o viaţă ziarist al „Agerpres”  din România, membru în forurile de conducere ale UZP şi domnul Dumitru Secrieru, trezorier, membru al Consiliului Director al UZP. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Promovarea dialogului cu partenerii sociali

Uniune profesională de creaţie publicistică din România, cu utilitate publică din 7 mai 2008, calitate obţinută prin Hotărârea Guvernamentală nr. 472/mai 2010, UZP numără peste 90 de ani de existenţă.

Reuneşte între cei peste 4000 de membri ziarişti din toate mediile presei contemporane: scrisă, radiofonică, de televiziune, agenţii de presă şi, mai nou, presa on-line. 

Punctele principale ale dezbaterilor UZP de la Petroşani au vizat unele aspecte organizatorice, precum şi adaptarea prevederilor Statutului UZP la legislaţia în vigoare.

Potrivit noilor prevederi statutare, adoptate de participanţii la recenta Conferinţă Naţională (echivalentul Adunării Generale) UZP, Uniunea are drept scop promovarea dialogului profesional, la nivel local şi central, cu toate uniunile de creaţie.

Acelaşi dialog şi l-a propus UZP cu toţi partenerii sociali, cu organizaţiile civice şi cu autorităţile publice ale Statului de drept, pentru găsirea unor soluţii optime „problemelor economico-sociale” şi spiritual-culturale din România şi din localităţile unde îşi desfăşoară activitatea membrii săi.

Ziaristul profesionist - licenţiat al unei facultăţi

Participanţi au evidenţiat importanţa pregătirii universitare a ziaristului în exercitarea profesiei sale, în ideea că un membru UZP, cu Cartă internaţională, este (sau poate deveni) doar cel care este licenţiat al unei instituţii (acreditată) de învăţământ superior, fără antecedente penale  şi care activează în cadrul unei redacţii ca redactor, reporter, editor de presă, fotoreporter.

Tot acum s-a stabilit şi perioada de membru stagiar al UZP, care este de minimum trei ani, calitate care se obţine pe bază de cerere şi de susţinere a unui exemen de atestare în UZP. 

Un alt aspect aflat în atenţia participanţilor a fost cel legat de respectarea deontologiei profesionale de către membrii UZP, în idea de a informa corect opinia publică şi nu de a dezinforma, de a semăna confuzie între cetăţeni.

Ba mai mult, „ziaristul are datoria nu numai de a informa, ci chiar de a educa”, spunea  domnul Alexandru Mironov.

S-au stabilit şi prevederi clare care se referă la neimplicarea politică a ziaristului.

„Mai ales în structurile superioare de conducere a UZP  nu e nevoie de persoane cu implicare politică”, sublinia domnul Mihai Miron, preşedintele UZP din România.

Ziaristul este în slujba cetăţeanului şi nicidecum în slujba unor grupuri politice, cum se mai întâmplă prin unele redacţii.

Dezideratul nostru este acela de a deveni vocea ziariştilor din spaţiul românesc şi pentru aceasta e nevoie de o corectă abordare a subiectelor de presă.

Citit 981 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.