După ample restaurări, a avut loc sfinţirea bisericii din Cimitirul ”Eternitatea”

După ample restaurări, a avut loc sfinţirea bisericii din Cimitirul ”Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După ce a parcurs un amplu proces de restaurare, reabilitare și reamenajare, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Cimitirul ”Eternitatea” a fost sfințită marți, 9 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.

Eforturile depuse pentru înfrumuseţarea acestui sfânt locaş de cult din cel mai vechi şi mai mai mare cimitir al municipiului Galaţi au fost încununate prin slujba de târnosire oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Din soborul slujitor au făcut parte peste 100 de preoţi şi diaconi din cadrul protopopiatului Galaţi. Biserica a primit ca hram cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului.

La eveniment au participat autorităţi locale, rude ale preoţilor înmormântaţi în acest cimitir municipal, precum şi numeroşi credincioşi. Pentru a spori evlavia şi bucuria celor prezenţi, din patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost adusă icoana cu o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, vindecător de boli și suferințe.

Anul 2021 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca ”Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, iar în cuvântul de învățătură, ÎPS Casian a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată la această parohie. De altfel, pentru implicarea în lucrările de amenajare a bisericii, Înalt Prea Sfinţia Sa a acordat preotului paroh Valentin Rădoi rangul de iconom stavrofor, iar preotului coslujitor Cătălin Sava, rangul de sachelar.

La final, pe esplanada de la Monumentul Eroilor, a fost săvârşit Parastasul de obşte pentru eroii, preoţii, profesorii, edilii şi marile personalităţi care odihnesc în acest cimitir municipal, după care chiriarhul Dunării de Jos şi toţi preoţii prezenţi au mers la mormintele foştilor slujitori gălăţeni pentru a le aduce prinos de recunoştinţă prin rugăciune şi milostenie. În acest cimitir, 130 de preoţi sunt înmormântaţi întru așteptarea Învierii celei de obște.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Citit 1481 ori Ultima modificare Joi, 11 Noiembrie 2021 00:46

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.