Black Friday, ziua în care hackerii stau la pândă

Black Friday, ziua în care hackerii stau la pândă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fraudele informatice soldate cu golirea conturilor consumatorilor avizi după reduceri constituie marile riscuri ale acestei perioade, când și retailerii, și clienții speră să dea lovitura, unii prin vânzări masive, alții prin cumpărături consistente și ieftine. Cei care se pot interpune în acest circuit, hackerii, și-au perfecționat metodele de a-i păcăli pe cei care cumpără online, profitând și de graba de a accesa cele mai bune produse la cele mai mici prețuri. 

Cele mai tari oferte de Black Friday ar putea veni la pachet și cu alte surprize, deloc plăcute, pentru consumatori. Cumpărătorii pot pica în plasa hoților cibernetici, care îi pot conduce pe căi greșite, pentru ca, în final, să îi determine la plăți care nu ajung unde trebuie, ci în conturile infractorilor. 

”Infractorii din mediul on-line sunt și ei pregătiți pentru ”promoțiile” de Black Friday și, folosindu-se de imaginea unor branduri cunoscute, trimit potențialelor victime mesaje cu linkuri către site-uri compromise, unde sunt prezentate oferte false. Astfel, dorind să câștigăm un premiu sau un voucher de cumpărături, riscăm să cădem în plasa răufăcătorilor”, explică reprezentanții Poliției Române. Pentru a evita astfel de surprize, specialiștii ne recomandă  să acordăm atenție unor minime măsuri de siguranță:

- să evităm accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute;

- să nu furnizăm date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare în urma primirii unor astfel de link-uri.

- să verificăm mereu existența promoției pe canalele oficiale ale brandului (site, canale verificate de social media) și să raportăm orice ofertă sau concurs care ridică suspiciuni la 1911 sau alerts[@]dnsc[.]ro.

- să păstrăm datele personale în siguranță. Hackerii pot utiliza profiluri de social media pentru a-și da seama de parole și pentru a răspunde la întrebările de securitate din instrumentele de resetare a parolei. De aceea, să evităm să publicăm informații precum ziua de naștere, adresele etc.

- să ne asigurăm că site-ul web de pe care vrem să cumpărăm folosește tehnologie sigură, verificăm dacă adresa web începe cu https și să căutăm să vedem dacă pe pagină apare un simbol mic de lacăt.

- să fim reticenți atunci când deschidem o pagină web care conține greșeli gramaticale.

- să nu deschidem mailuri nesolicitate, să nu facem click pe linkuri dubioase și să nu deschidem fișiere atașate sau ecrane pop-up din surse cu care nu suntem familiarizați.

Citit 873 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Noiembrie 2021 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.