Unirea Bucovinei cu România, discutată astăzi la Tecuci

Unirea Bucovinei cu România, discutată astăzi la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează, sâmbătă, 27 noiembrie 2021, ora 11,00, potrivit unui comunicat remis redacţiei, o nouă întâlnire - în format fizic - a Clubului de Istorie „Excelsior” Tecuci, având ca temă „Unirea Bucovinei cu România”.

Țara fagilor, așa cum se traduce cuvântul Bucovina, a fost anexată de Imperiul Habsburgic în urma Tratatului ruso-turc de la Kuciuck - Kainargi din 1774. În 1848, după un memorandum înaintat conducerii de la Viena, Bucovina obține autonomia la 4 martie 1849, în Dietă, întrunită la 6 aprilie 1861, românii fiind majoritari.  În 1891, apare Partidul Național Român, condus, în preajma Marelui Război, de Iancu Flondor. În timpul războiului, a urmat ocupaţia ţaristă, ulterior reocupaţia austro-ungară. În 1918, românii constituie Consiliul Național Român și Adunarea Constituantă, demersuri cărora li s-au opus ucrainenii, aceștia căutând să-l asasineze pe Iancu Flondor. Românii din Bucovina cer ajutorul Guvernului României. Pe 11 noiembrie 1918, Armata Română intră în capitala Bucovinei, iar pe 28 noiembrie 1918, în Palatul Mitropolitan se reunesc 74 de deputați români, şase polonezi, şapte germani și 13 ucraineni. Iancu Flondor citeşte rezoluția de Unire, care este votată. Comunitatea evreiască, numeroasă în Cernăuţi, a susținut puternic Unirea, primită cu entuziasm de toți românii.

Tinerii membri ai Clubului de Istorie „Excelsior” vor viziona un documentar și vor rememora faptele de vitejie ale unioniștilor bucovineni.

Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci, Strada 1 Decembrie 1918 nr. 36, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare prevăzute de lege.

Citit 909 ori Ultima modificare Vineri, 26 Noiembrie 2021 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.