UPDATE BREAKING NEWS: O aeronavă MiG 21 LanceR și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit în zona Dobrogei (VIDEO)

UPDATE BREAKING NEWS: O aeronavă MiG 21 LanceR și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit în zona Dobrogei (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

UPDATE joi, 3 martie 2022. Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MIG-21 LanceR prăbușit miercuri în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Din anul 2014, el îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-au produs accidentul.

MApN anunţă că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice de miercuri seara - MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma - au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor.

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că nu există, în acest moment, alte indicii legate de prăbușirea avionului MiG-21 Lancer și a elicopterului IAR 330 Puma în afară de condițiile meteo proaste și starea tehnică a aeronavelor. Ministrul a exclus, de asemenea, posibilitatea unui atac asupra aeronavelor.

Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicele accidente şi este alături de familiile îndoliate.

”Joi, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie", se arată în comunicatul MApN.


UPDATE 23,15. Epava aeronavei MIG 21 LanceR a fost găsită. Deocamdată, nu se știe nimic despre soarta pilotului. Potrivit unor surse citate de Digi24, GPS-ul scaunului pilotului nu s-a activat.

MApN a actualizat numărul victimelor în urma prăbușirii elicopterului IAR 330-Puma. Potrivit ultimelor informații, 7 militari și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului.


O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, dispărând de pe radar într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

''Miercuri, 2 martie, ora 20,00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19,50'', informează MApN.

Potrivit sursei citate, nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului şi a aeronavei.

Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare-salvare.

Elicopterul IAR 330-Puma care a decolat, miercuri, în jurul orei 20,21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei MIG 21 LanceR a pierdut la rândul ei legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20,44, informează MApN.

Potrivit sursei citate, pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază.

''Ultima poziţie cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaşte starea echipajului sau a aeronavei. Şi în acest caz s-au declanşat operaţiunile de căutare-salvare'', arata la momentul respectiv MApN.

În urma operațiunilor de căutare a fost găsită epava elicopterului. Toți cei 5 membri ai echipajului și-au pierdut viața.

''Am pierdut două aeronave. În cazul elicopterului care a plecat în căutarea şi salvarea pilotului MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea la 11 km de aerodrom în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei 5 membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa'', a anunţat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, la Antena 3.

Potrivit acestuia, în continuare se execută operaţiunile de căutare salvare pentru pilotul aeronavei MIG-21 Lancer.

Imagini video AICI

Citit 5036 ori Ultima modificare Joi, 03 Martie 2022 09:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.