De Ziua Dunării, s-a revoltat Siretul!

De Ziua Dunării, s-a revoltat Siretul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu barca pe şosea * Localnicii din Şendreni, la măsurat Siretul cu privirea * Cam puţini voluntari la ridicarea digului! *

Deşi ieri a fost Ziua Dunării, nu i-a mai ars nimănui de sărbătorit! Asta nu doar pentru că Dunărea era atât de crescută, încât mai avea doar câţiva centimetri până la atingerea maximului istoric, ci pentru că Siretul s-a revoltat şi a inundat şosele şi linii feroviare, dându-le fiori reci localnicilor din Şendreni.  

* O şosea subacvatică

Ieri, şoseaua ce face legătura între Movileni şi Şendreni era acoperită de apă, care, în unele locuri, trecea bine de genunchi; asta se putea vedea cu ochiul liber, căci copiii se jucau în apă…

Despre autovehicule, nici nu putea fi vorba! Chiar şi roţile mari ale camioanelor militare erau jumătate în apă, când treceau prin zona respectivă!

În plus, chiar dacă ar fi trecut de apă, cele trei filtre de Poliţie Rutieră – la ieşirea din Galaţi şi în Movileni – nu le dădeau nicio şansă maşinilor să îşi continue drumul pe acolo.

Oricum, imaginile de pe şosea sunt pur şi simplu stranii: semnele de circulaţie, în apă, la fel, troiţele de pe marginea drumului, sau depozitele şi alte obiective economice din zonă…

* Privitori ca la spectacol…

Încă de luni seară, lucrătorii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, împreună cu cei de la Direcţia de Gospodărirea Apelor Galaţi şi foarte puţini voluntari din comună au lucrat la supraînălţarea digului de la Siret, din comuna Şendreni.

Pompierii năduşiţi sub greutatea sacilor cu nisip icneau de atâta treabă, în timp ce mulţi localnici priveau a pagubă, de pe margine… Şi nu păreau că se odihnesc după ce ar fi dat ajutor lucrătorilor ISU…

De altfel, mulţi chiar au refuzat să vorbească cu presa, probabil realizând cât de ruşinoasă este situaţia… Eugen, unul din puţinii localnici care a ajutat la supraînălţarea digului ne-a spus chiar că „e jenant că stau pe pod şi se uită la noi, în loc să se implice”.

Şi lucrătorii ISU Galaţi Dan Chetroaie şi George Cârbai au sesizat faptul că localnicii nu prea îi ajută, însă oamenii au spus că „nu îi putem condamna, dar ar fi de dorit o mai mare implicare”.

Pe margine, lumea era neliniştită. O femeie care locuia în zonă, privea cum creşte apa pe terasamentul CFR: „Ne facem griji, nu ştim unde ne-om duce dacă o creşte apa… Încă nu am împachetat, dar cred că mă apuc să strâng din casă”.

Ionel Balasan, lucrător la Apele Române, a confirmat însă că „au mai sărit şi oamenii din comună, primarul [care, ieri, la prânz, nu era acolo], dar ar fi şi mai bine dacă ne-ar ajuta mai mulţi”.

Explicaţie foto 1: În jurul şoselei inundate de Siret, imaginile sunt stranii

Explicaţie foto 2:  Baie în mijlocul şoselei

Explicaţie foto 3: Lucrătorii ISU au lucrat contra cronometru la supraînălţarea digului

Explicaţie foto 4: Mulţi localnici au privit ca la teatru eforturile pompierilor de a ridica digul”

Citit 1913 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.