Un gălățean care a uimit lumea, în atenția lui Dan Negru

Un gălățean care a uimit lumea, în atenția lui Dan Negru
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Amiralul Gheorghe Koslinski, născut în Galați, a construit primul submarin românesc. A murit de foame în pușcăria din Aiud în 1950...", scrie într-o recentă postare pe pagina sa publică de Facebook, Dan Negru, precizând că se află în oraşul nostru. Mai mult, imaginea care ilustrează postarea este făcută la Galaţi, pe malul Dunării.

Gheorghe Koslinski este unul dintre "Gălăţenii care au uimit lumea", după cum aţi putut citi în ziarul “Viaţa liberă” din 29 august 2013. Amiral şi secretar de stat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Em. Koslinski s-a născut la Galaţi, pe 20 mai 1889. În perioada 1922-1926 a fost adjutant al regelui Ferdinand, iar în următorii patru ani a supravegheat, la Rijeka (în Italia, în acea perioadă), construcția primului submarin românesc, "NMS Delfinul". A fost cel mai apreciat tactician al epocii sale, predând la Şcoala Superioară de Război şi elaborând mai multe lucrări dedicate marinei militare.

În 1941, din motive de sănătate, a părăsit cariera militară şi a devenit comisar guvernamental la Şantierul Naval din Galaţi, de unde s-a pensionat în 1946. Arestat de comunişti în 1948, fiind considerat criminal de război, a fost condamnat la doi ani de detenţie şi a murit (de foame, conform colegilor de celulă) în închisoarea de la Aiud, pe 30 aprilie 1950.

O postare a unei vedete tv despre unul dintre "Gălăţenii care au uimit lumea" nu poate decât să ne bucure şi să ne ofere motive să fim mândri de oamenii pe care i-a dat oraşul nostru.

Citit 3121 ori Ultima modificare Luni, 09 Mai 2022 12:20

1 comentariu

 • postat de Cetățean
  Luni, 09 Mai 2022 17:43
  5.13.234.***
  Așa de mult apreciem munca pentru care ne face mândri înaintașii noștri, încât a trebuit să aterizeze pe meleagurile noastre cunoscutul om de televiziune Dan Negru Timișorean la obârșie,să ne aducă la cunoștință prin sintagma ”Gălățeni care au uimit lumea ”,valoarea Amiralului Gh. Koslinski, omul care a construit pt. România primul submarin care se numea „NMS Delfinul”și care a fost în dotarea armatei militare navale în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
  Ce noroc pe capul nostru,altfel nu am fi avut cunoștință de acest compatriot născut în urbea noastră.
  Să mai spunem că motorul submarinului ,singura piesă rămasă ,s-a aflat o vreme la Facultatea de Mecanică pt. studiu al studenților navaliști.
  În Memoriam ! ,să-i aducem un omagiu fostului Amiral Gh. Koslinki pt. ce a inventat la acele vremuri.


  .
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.