Galaţiul are nevoie de o linie de apărare!

Galaţiul are nevoie de o linie de apărare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu putem lucra de fiecare dată la diguri ca la piramide” * Secretarul de stat Mihai Capră (FOTO stânga) propune câteva soluţii * Un dig de apărare a oraşului care să includă Faleza Inferioară * Canal Smârdan-Isaccea, care să preia surplusul de apă când Dunărea creşte * Modificarea legislaţiei: digurile, în grija Apelor Române *

Autorităţile au respirat ieri uşurate că am scăpat cu bine: „Siretul a fost controlat la sânge, un rol important a avut şi nou creata acumulare de la Movileni. Dumnezeu ne-a ajutat în marea şi nemărginita lui milă şi cantităţile de precipitaţii nu au fost aşa mari. Important este ce facem în continuare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei, Mihai Capră.

Acesta, împreună cu prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun (FOTO dreapta) şi primarul din Şendreni, Paul Cristea, au organizat ieri o întâlnire cu presa. Mihai Capră şi-a exprimat speranţa ca foarte curând să se realizeze acumularea de la Cosmeşti şi atunci putem spune, că, cel puţin pe zona noastră, Siretul va fi controlabil.

Prefectul Cosmin Păun a precizat că vor trebui evaluate corect pagubele atât de către administraţiile locale, instituţiile deconcentrate şi societăţi, distrugerile din infrastructura portuară şi civilă. Important este în opinia celor doi oficiali ce facem cu Faleza inferioară, care riscă tasarea.

Parapet de peste un metru

Mihai Capră afirmă că trebuie întocmit, de urgenţă, un studiu de fezabilitate pentru un dig de apărare a oraşului:

„Va trebui luată şi o decizie în Consiliul Local, ce facem cu Faleza Inferioară: o protejăm sau o lăsăm pradă stihiilor? Părerea mea este că ar trebui inclusă în zona de apărare a Galaţiului. S-au creat acolo cârciumioare, pontoane, un port de ambarcaţiuni”.

„Nu cred că, pentru oraşul Galaţi, un parapet de un metru şi ceva reprezintă un capăt de lume. Cred că stă în puterea Primăriei Galaţi să facă digul. Dacă vorbim de zona de la Navlomar până în Calea Prutului, deja am discutat cu cei de la ISU şi Şantierul Naval, care mi-au spus că pot gândi o linie de apărare care să nu-i încurce tehnologic, cu zone care pot fi blocate foarte rapid”.

„Nu putem să intervenim de fiecare dată să lucrăm ca la piramide. Vă asigur că voi face toate demersurile ca să obţinem finanţare pentru executarea lucrării respective”, a declarat Mihai Capră.

Mai mult, oficialul speră să-l convingă pe ministrul Apărării, Gabriel Oprea, să ne dea fosta unitate de marină, ca să putem să ducem Faleza până la Siret.

Renaturarea Dunării, dar fără să înecăm pe nimeni!

Ministrul consideră necesară renaturarea Dunării în întregul ei: „Vremelnica funcţie nu mi-a schimbat dorinţa de a renatura partea tulceană a Dunării, în zona noastră, dar nu pot să accept să-i salvăm pe unii ca să-i înecăm pe alţii”.

„Există un draft de studiu privind un canal care să preia în perioadele de ape mari surplusul de apă, plecând din zona localităţii Smârdan până aproape de Isaccea, cu canale de irigaţii care să potenţeze agricultura din zonă şi să creeze condiţii pentru turism”.

„Sper din tot sufletul ca de data asta să nu treacă inundaţiile, şi să uităm; se schimbă guvernul, vin alţii şi ne trezim iar peste câţiva ani că ne apucăm să facem diguri pe Faleză”, a explicat Mihai Capră.

Mihai Capră consideră necesară şi modificarea legislaţiei ca Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare să intre în competenţa Apelor Române, pentru ca digurile să fie sub o singură autoritate.

Mulţumiri pentru toţi

Autorităţile au mulţumit celor 52 de societăţi şi parohii implicate în acţiunile de apărare ale oraşului şi judeţului. Din nou, gălăţenii au fost lăudaţi pentru implicare, de către chiar secretarul de stat Mihai Capră:

„Sigur, e spectaculos să vezi doi cetăţeni bând bere pe terasă. Erau momente când şi eu aş fi băut o bere, dar mi-era că mă filmaţi şi nu am voie pentru că am diabet”.

„Nu aş băga mâna în foc că vreunul din oamenii aceia, după ce şi-a băut berea n-a venit să ajute la saci. E nedrept să-i considerăm pe gălăţeni că nu s-au implicat şi erau neinteresaţi”.

VEZI AICI LISTA CELOR CARE S-AU IMPLICAT!

Citit 1027 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.