Imigranţii navetişti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ajutor de la Londra: Portalul comunităţii românilor din UK, www.romani.co.uk, şi publicaţia online Roman in UK a iniţiat campania „Dăruieşte sinistraţilor şi adu-le o rază de speranţă”. Campania a lansat către românii din Marea Britanie un apel la solidaritate cu victimele inundaţilor din România.

Campania se desfăşoară în perioada 8-30 iulie. Romanii din UK vor putea face donaţii în bani şi în alimente neperisabile, haine şi bunuri care vor fi transportate la sfârşitul lunii iulie prin intermediul unui transport finanţat de Lili Dinescu, patroana restaurantului românesc londonez “The Britannia” la mânăstirea Putna, unde călugării vor împărţi bunurile nevoiaşilor din judeţul Suceava.

* Italia dus-întors: Românii care au fost în Italia şi s-au întors în România, cu gândul de a face ceva acasă, emigrează din nou, căci le dispare visul reîntoarcerii în ţară, scrie Vladimiro Polchi în „La Repubblica”.

Ziarul italian a publicat recent un text despre miile de oameni care au părăsit Italia şi care fac acum drumul înapoi în Peninsula, după ce s-au convins pe propria lor piele că întoarcerea în România nu este acum o soluţie, din cauza crizei.

„Sunt în mod absolut cea mai mare comunitate de imigranţi - explică Carlo Blangiardo, profesor de demografie la Bicocca din Milano şi responsabil al departamentului de statistica de la fundaţia Ismu - cu mai bine de 1.126.000 de prezente la 1 ianuarie 2010. Creşterea lor a fost exponenţiala, este de ajuns să te gândeşti că înainte cu cinci ani, în iulie 2005, erau numai 437.000. Sunt în Italia în medie de şapte ani şi 89% dintre ei sunt angajaţi”.

Mii dintre aceşti conaţionali au făcut cale întoarsă acasă şi au revenit apoi. Sunt numiţi „imigranţi care revin”. Ei au trăit experienţe negative în patrie atât din cauza crizei economice care a devalorizat leul, cât şi pentru că multe spatii au fost ocupate între timp de investitorii străini. În esenţă  se asistă la un flux circular de lucrători români, în intrare şi în ieşire din Italia.

Citit 800 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.