Nuferii care „fac” bani în Parcul Viva. Gălăţeni în căutarea norocului sau sport local?
Foto: Anca Melinte

Nuferii care „fac” bani în Parcul Viva. Gălăţeni în căutarea norocului sau sport local?
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Iazul din Parcul Viva nu e Fontana di Trevi ori altă fântână celebră, iar Galațiul nu e Roma. Și, totuși, frunzele nuferilor de pe iaz sunt pline de monede de 5, 10 și chiar 50 de bani. După cum arată situația, nu credem că sunt bănuți pentru împlinirea unor dorințe. Pare mai degrabă să fi fost creată chiar un soi de competiție locală de azvârlit monede, având ca țintă frunzele nuferilor. Nu știm cum se acordă punctajele pentru cei mai buni țintași, dar cu siguranță multe dintre monede ajung pe fundul iazului, a cărui apă are nevoie să fie curățată și primenită. Și nu credem că peștișorii exotici sunt foarte încântați de acest nou sport local.

Lăsând gluma la o parte, ne întrebăm ce va descoperi SC Gospodărire Urbană dacă va reuși să execute lucrările de curățare de care iazul are nevoie!

În ceea ce privește obiceiul de a arunca un bănuț, cu o valoare simbolică, în fântânile despre care se spune că îndeplinesc dorințe, acesta nu ține doar de superstiție sau de tradiție. Se spune că, în vremuri demult apuse, acei bănuți erau ofrande aduse zeilor drept mulțumire pentru apa proaspătă și rece. Aruncarea monedelor era însoțită, adesea, de o rugăciune pentru sănătate, dragoste sau pentru un răspuns la grijile care le apăsau sufletul.

Conform presei, în celebra Fontana di Trevi din Roma se adună câteva mii de euro zilnic, iar banii sunt donați pentru ajutorarea celor nevoiași.

Iar autoarea vă mărturisește că are obiceiul de a arunca un bănuț în apele curgătoare sau stătătoare din alte orașe, cu gândul de a reveni în acele locuri.

 

Citit 1656 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2022 05:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.