Legea Educaţiei, proiect: Colegiile vor putea organiza propriile admiteri din 2024

Legea Educaţiei, proiect: Colegiile vor putea organiza propriile admiteri din 2024
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă noua Lege a Educaţiei va fi aprobată în forma actuală, elevii care vor fi clasa a VIII-a și vor susține Evaluare Națională în vara lui 2024 ar putea da un examen de admitere la colegii, iar dacă nu intră, apoi vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați prin procesul clasic computerizat. În privința admiterii la liceu, ministrul Educației a prezentat o modificare pentru cei care vor da Evaluarea Națională în 2024: unele colegii naționale vor putea organiza examene, înainte de Evaluarea Națională.

“Mă adresez elevilor care încep în septembrie clasa VII-a: ei vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegilor naționale, care vor avea ocazia să o susțină un examen de admitere în liceu. Urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național. Altfel spus, aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea a 90 la sută din numărul de locuri, 10 la sută vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu va fi finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Națională. În acest fel acei elevi care vor avea această șansă în plus, e vorba de elevii care încep clasa VII-a în septembrie, să se prezinte la Evaluarea Națională pentru a putea candida ca și până acum. În situația în care n-o să ocupe toate locurile, locurile rămase se ocupă prin repartizarea computerizată deja cunoscută”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a vorbit și despre pregătirea profesorilor pentru noul sistem. “E nevoie de pregătirea profesorilor până în vara anului 2024 din aceste licee care vor dori să organizeze examene proprii de admitere, iar această pregătire este de asemenea prevăzută în textul legii”.

Citit 743 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2022 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.