Olărit pentru englezi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rotary Club de Lyon pentru Basarabia: Elena Cainarean este o româncă născută în Chişinau. Este angajată de o multinaţională cu sediul în Lyon, Franta şi preşedintă a Clubului Rotary Lyon. Proiectul său personal a fost adoptat de Clubul din Lyon şi s-a transformat în proiect de nivel naţional francez.

Este vorba de o donaţie de cărţi pe care, împreună cu prietenii ei din Lyon originari din Moldova, Franţa şi România, a decis  să o trimită unor şcoli din mediul rural basarabean.

* Radio în Spania: Primul matinal radio pentru romanii din Spania, „Dimineţi pe româneşte”, difuzat de pe 1 iulie de postul de radio RK20 pe 107,7 FM pentru românii din regiunile Madrid şi Guadalajara, a început să fie ascultat deja şi de cei din alte zone ale Spaniei, care pot urmări programul pe internet accesând www.radioromanul.com, dar şi de români din Londra sau chiar din ţară.

* Oale de lut la Muzeul Ashmolean din Oxford: La invitaţia Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie, meşterul popular Cornel Sitar va susţine o demonstraţie de olărit tradiţional la prestigiosul muzeu Ashmolean din Oxford, sâmbătă 24 iulie, în cadrul expozitiei „The Lost World of Old Europe” (Lumea dispărută a Vechii Europe).

Meşterul va oferi publicului britanic şansa de a vedea “pe viu” un meşteşug tradiţional, cu o tehnică aproape neschimbată de mii de ani. Participanţii vor avea ocazia unică de a-şi crea propriile vase din lut. Meşterul Cornel Sitar provine din zona Baia Mare, unde a învăţat olaritul de la părinţii săi.

Lucrează cu roata olarului din 1962, de la vârsta de 13 ani. Expoziţia este deschisă până în 15 august. Cu această ocazie pot fi văzute pentru prima dată în Marea Britanie celebrele vase de Cucuteni, precum şi podoabe de aur şi obiecte ceramice remarcabile, urme ale civilizaţiilor preistorice dezvoltate în zona cursului inferior al Dunării.

* Liliana, creatoare de bomboniere: Se numeşte Liliana Larisa Crăciun, are 42 de ani, vine din Bucovina, şi locuieşte la Anzio (provincia Roma). După ce a lucrat cu stilista Stefania Ricci, a trecut la argintărie şi s-a specializat în prelucrarea argintului şi pietrelor minerale. Apoi şi-a deschis propria afacere cu... bomboniere!

Este vorba despre săculeţi, umpluţi cu petale şi flori uscate parfumate, împodobiţi cu flori cusute sau cu obiecte mici din argint sau murano legate cu fundiţe din mătase sau satin, care, frumos împachetate, sunt un cadou simplu şi de efect, ca obiect de decor.

Bombonierele în Italia au o mare căutare, fiind o tradiţie. „Sunt dăruite ca simbol al bunăstării, sănătăţii şi al fertilităţii, de bun augur şi belşug”, spune creatoarea lor.

* Concert la Accademia di Romania: Astăzi, ora 19,00, în Sala de concerte a Accademia di Romania din Roma va avea loc concertul „De dónde venís, amore?” susţinut de doi artişti excepţionali ai scenei internaţionale: soprana Camelia Voin şi pianistul Mattia Ometto.

* Bas român la Opera din Buxton: La Opera din Buxton, Marea Britanie, basul roman Szábo Balint îi dă viaţă astăzi "Contelui Walter" din spectacolul "Luisa Miller" de Giuseppe Verdi.

Citit 894 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.