Ultima fotografie cu Mihai Eminescu, realizată la un studio din Galaţi

Ultima fotografie cu Mihai Eminescu, realizată la un studio din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Vândută cu 6.000 de euro. Licitaţie

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, realizată după clişeul lui Jean Bielig, piesă extrem de rară, de colecţie, a fost vândută marţi seară, în cadrul unei licitaţii organizate de Artmark, la preţul de 6.000 de euro. Realizată la un studio din Galaţi, în perioada 1887-1888, fotografia a avut un preţ de pornire în cadrul licitaţiei de 800 de euro.

În momentul de faţă, sunt cunoscute şi certificate doar patru fotografii ale poetului Mihai Eminescu. Acestea sunt: cea din tinereţe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás; cea extrasă din tabloul Societăţii "Junimea", datând din 1878, realizată de Franz Duschek, la Bucureşti, în studioul său; cea realizată de Nestor Heck, în studioul de la Iaşi, în 1884; cea realizată de Jean Bielig, în 1887, cu Eminescu în vârstă 37 de ani.

Jean Bielig a fost un fotograf care a pus bazele acestei profesii-arte în Botoşanii de la jumătatea secolului al XIX-lea. De origine germană, tatăl său fiind şi el un pasionat fotograf, Bielig s-a stabilit pe la 1850 în Bucureşti, unde şi-a deschis un atelier de fotografie.

Fiii lui - Jean şi Otto - l-au ajutat, încă de mici în meserie, i-au moştenit talentul şi au devenit, la rândul lor, fotografi profesionişti. Ei nu au rezistat concurenţei din Bucureşti şi şi-au îndreptat atenţia spre oraşe de provincie. Şi-au deschis astfel ateliere foto la Botoşani şi Galaţi, oraşe destul de dezvoltate în acea perioadă.

Ultima fotografie a lui Mihai Eminescu a fost realizată între 10 şi 20 noiembrie 1887, când poetul se afla la Botoşani. Inscripţia "Galatz" se explică prin faptul că imaginile din acea perioadă au fost folosite pentru promovarea studioului din Galaţi, recent deschis.

Activitatea lui Jean Bielig ca fotograf a fost una îndelungată. În 1909, el a reuşit să facă şi cinci fotografii cu locurile legate de Mihai Eminescu, la iniţiativa magistratului botoşănean Corneliu Botez, stabilit la Galaţi. De la fraţii Bielig au rămas şi două fotografii ale familiei lui Gheorghe Eminovici, tatăl poetului.

Citit 1408 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.