Premieră naţională: pacientă operată de o hernie gigant cu ajutorul unui robot

Premieră naţională: pacientă operată de o hernie gigant cu ajutorul unui robot
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O femeie de 68 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a fost operată de hernie incizională gigant cu ajutorul unui robot. În urma operației, pacientei i-a fost reconstruit peretele abdominal. ”Chirurgia robotică a devenit prima opțiune în tratamentul herniilor”, spune doctorul Victor Radu, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia reconstructivă a peretului abdominal și acreditare în chirurgia robotică. Medicul a realizat, în premieră națională, o operație robotică cu sistemul da Vinci Xi pentru tratarea unei hernii incizionale complexe, folosind cea mai modernă tehnică chirurgicală de reconstrucție a peretelui abdominal. Intervenția a avut loc în cadrul MedLife Medical Park, cel mai mare hub medical al Grupului MedLife, potrivit unui comunicat al companiei.

După lungi așteptări, o decizie salvatoare

Deși suferea de o problemă de sănătate, pacienta a evitat să meargă la medic de teama unei intervenții chirugicale clasice. În cele din urmă, aceasta a solicitat ajutor cadrelor medicale pentru cele două umflături proeminente pe care le avea în zona abdomenului. “Știam de această problemă de opt ani, însă am tot amânat operația. Nu am avut dureri, în schimb aveam un disconfort fizic puternic din cauza proeminențelor de la nivelul abdomenului. În plus, îmi era teamă că aș putea ajunge la ocluzie intestinală. Așa că, la insistențele fiicei și ale soțului, și el operat de dr. Victor Radu, am decis să fac această intervenție”, povestește Carmen S. 

În urma consultului  medicii au constat că  femeia suferă de hernie incizională sau eventrație complexă, date fiind dimensiunile defectelor herniare de peste 10 centimetri și localizările acestora în multiple zone topografice ale peretelui abdominal. Eventrația apare la nivelul unor cicatrici postoperatorii, fiind o hernie dezvoltată printr-o cicatrice pre-existentă. În cazul de față, pacienta a trecut anterior prin două intervenții chirurgicale - colecistectomie laparoscopică, care a cauzat apariția unei eventrații de șase centrimetri la nivelul regiunii ombilicale, și un abces retroperitoneal, pentru care a fost operată deschis printr-o incizie în flancul drept și în urma căreia a dezvoltat un defect de 15 centimetri. Dincolo de infecția plăgilor operatorii din trecut, faptul că pacienta suferă de diabet zaharat a reprezentat un factor suplimentar care a favorizat apariția herniei incizionale.Deși majoritatea pacienților cu hernie ajung la medic deranjați de aspectul neplăcut al “umflăturilor”, consecințele acestei afecțiuni nu sunt doar de natură estetică, explică dr. Radu. “Un perete abdominal care nu mai e integru nu se mai poate contracta eficient, astfel că toate activitățile fiziologice sunt afectate”. În plus, dacă nu se intervine chirurgical, în timp, volumul herniei crește progresiv până se ajunge la pierderea domiciliului organelor herniate, din cauza faptului că acestea nu mai au spațiu să revină în interiorul abdomenului.

Citit 1615 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2022 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.