Peste 25 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic la Galați

Peste 25 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic la Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Nu mai puțin de 25.252.468 de lei este valoarea totală a investiției pentru amenajarea unui parc fotovoltaic la Galați. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect-pilot vor fi supuși aprobării consilierilor locali la ședința viitoare.

„La nivelul municipiului Galați nu există instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile aflate în administrarea acestuia. În vederea reducerii consumului de energie electrică din rețelele de distribuție, municipiul Galați intenționează să realizeze un proiect-pilot, prin construirea în zona Tirighina, pe amplasamentul fostei gropi de deșeuri nepericuloase, a unei centrale electrice fotovoltaice, cu scopul de a reduce emisiile de CO2 și ale altor gaze cu efect de seră”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local inițiat de viceprimarul PSD Sorin Enache. Documentația a ajuns deja la comisiile Consiliului și va fi supusă aprobării la proxima ședință.
„Prin proiect se propune realizarea unei centrale electrice fotovoltaice având o capacitate de 3,77 MWp., pe o suprafață de 6,2 ha. Cantitatea de energie preconizată a fi produsă este de 5.095,04 MWh”, li se explică aleșilor. Din descrierea investiției aflăm că vor fi module fotovoltaice - 7.531 de bucăți și invertoare – 32 de bucăți. Se vor realiza și lucrări de suprastructură - drumuri interioare de acces, un radier din beton armat pentru container cu rol de cameră de celule și împrejmuiri – iar pentru iluminatul exterior sunt prevăzuți stâlpi metalici echipați cu corpuri de iluminat de tip stradal.
„Construirea centralei va asigura cerințele de utilitate publică prin reducerea consumului de energie electrică, îmbunătățirea standardelor de siguranță la nivelul localității, creșterea calității vieții și îmbunătățirea condițiilor de mediu prin reducerea emisiilor de CO2 generate de noua tehnologie.
Locația a fost aleasă astfel încât să valorifice suprafața neutilizată până în prezent a gropii de gunoi și să maximizeze valoarea investiției prin minimum de cheltuieli colaterale (drum de acces, linie de racordare de medie tensiune, amenajarea terenului) și maximum de beneficii directe și indirecte. Transformarea energiei solare în energie electrică nu produce emisii de substanțe poluante în atmosferă”, se mai precizează în proiect.
Valoarea totală a investiției se ridică la 25.252.468 de lei, sursa de finanțare va veni de la bugetul local și/sau din împrumut, iar durata de realizare este de opt luni. Mai rămâne ca aleșii să fie de acord.

Citit 3586 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2022 07:30

1 comentariu

 • postat de gheorghe
  Vineri, 26 August 2022 10:12
  154.5.231.***
  Bani aruncati pentru bucuria nefireasca a celor din cultul religios al ecologistilor... copiii Gaiei
  Prostii - consumul de energie pentru realizarea acestor echipamente este mai mare decat productia obtinuta pe durata de "viata"/folosinta a acestora.
  Bani in plus si consum suplimentar de energie pentru obtinerea aceleiasi cantitati.
  Nu se protejeaza nici un mediu fiindca afectarea/"stricarea" initiala pentru productie este inevitabila.
  In plus, cand nu e lumina afara nu se produce nimic: noaptea nu "da" nimic, trebuie stocata energia... in baterii.
  Bateriile - alt consum de energie clasica cu "distrugerea" mediului... inevitabil...
  ----
  Astea-s utile doar ca "buffer" - tampon, in cazul unui accident, ca sursa paralela pe timp foarte scurt/
  ...
  Tot mai bun un generator de energie electgrica pe bezina" sau motorina.
  9
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.