Se caută proiectant şi constructor pentru salvarea Palatului "Gheorghiu". Licitaţie de 17,85 milioane de lei, cu clauză suspensivă

Se caută proiectant şi constructor pentru salvarea Palatului "Gheorghiu". Licitaţie de 17,85 milioane de lei, cu clauză suspensivă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nu mai puţin de 17.854.977 de lei fără TVA reprezintă valoarea estimată a contractului scos la licitaţie de Primăria Galaţi pentru renovarea integrată a Palatului „Simion Gheorghiu” ajuns o ruină pe strada Domnească nr. 24. Este un contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor, la care ofertele sunt aşteptate până pe 10 octombrie 2022, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate-preţ”.

Procedura este iniţiată sub incidența unei clauze suspensive. Concret, dacă Primăria nu obţine finanţare în cadrul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR - proiectul fiind în etapa de evaluare, în prezent - va fi imposibilă încheierea contractului de achiziție publică.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria îşi doreşte „Renovare integrată – Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24” – proiectare și execuție. Termenul de realizare este de 24 de luni, din care patru luni de proiectare și 20 de luni pentru execuție.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, nu este singurul proiect prin care Primăria încearcă salvarea monumentului de patrimoniu. La începutul acestui an, a mai fost votată de aleşii locali o documentaţie de "Reabilitare imobil situat în Galați strada Domnească nr. 24", aferent proiectului "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster". Monumentul de patrimoniu s-ar transforma în spaţiu destinat cercetării, dezvoltării şi inovării în domeniul tehnologiilor informaţionale moderne, creând oportunităţi care să "stopeze migraţia cetăţenilor oraşului către alte zone ale ţării sau chiar în străinătate".

Proiectul prevede demolarea clădirii existente, cu excepţia faţadelor dinspre strada Domnească şi strada Gamulea - care vor fi consolidate şi restaurate - şi construcţia unui imobil nou, în spatele faţadelor păstrate, dar fără a copia stilul arhitectural.

Rămâne de văzut dacă Palatul "Gheorghiu" va renaşte din ruină şi mizerie.

Citit 1253 ori Ultima modificare Marți, 06 Septembrie 2022 07:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.