Atenție la beciurile neaerisite! Gazul din fermentația vinului, un pericol mortal

Atenție la beciurile neaerisite! Gazul din fermentația vinului, un pericol mortal
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

A venit anotimpul în care gospodarii culeg viile. În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu realizează pericolul care îi pândeşte, motiv pentru care, în această perioadă din an, se înmulțesc decesele din cauza inhalării dioxidului de carbon produs de fermentația vinului. Din păcate, în lanțul tragic al unor astfel de incidente intră și persoane care încearcă să îi salveze pe cei afectați.

Fermentarea mustului este considerată un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor și se recomandă atenție maximă la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat! În lipsa oxigenului din aceste spaţii (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă gazul este în concentraţie foarte mare în aer, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică, așa că nu este conştientă pentru a lua măsuri de autosalvare.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Galați avertizează cetățenii să fie prudenți în perioada fermentării vinului și le recomandă să nu se depoziteze recipientele cu must în beciuri sau în spații în care nu sunt ventilate corespunzător. Totodată, trebuie verificată constant concentraţia de oxigen din încăperea în care se depozitează vinul, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen. Dacă este nevoie să intrați într-un spaţiu neventilat corespunzător în care fierbe vinul, anunțați întotdeauna pe cineva. În cantităţi mici, acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor (borhot de struguri, prune etc.) sau prin putrefacţia materiilor organice. Dacă în încăpere există deja o victimă, nu intrați fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră. În prezenţa mai multor oameni, persoana intoxicată cu acest gaz poate fi salvată, dacă, în primele minute de pierdere a cunoştinţei, este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat, însă sunați la 112 în orice astfel de situaţie.

Citit 1300 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2022 10:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.