1 Octombrie - Ziua Internațională A Persoanelor Vârstnice. Sărbătoare la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați
Foto: Cornelia MATEIȚĂ

1 Octombrie - Ziua Internațională A Persoanelor Vârstnice. Sărbătoare la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

1 Octombrie este ziua în care celebrăm înțelepciunea și noblețea spirituală a tuturor persoanelor ajunse la vârsta a treia, a bătrânilor care nu obosesc să ofere copiilor și nepoților lecția demnității și a moralității de care tinerii noștri de astăzi au atâta nevoie. Istoria trebuie să le recunoască bătrânilor sacrificiul pentru păstrarea integrității și independenței țării, pentru construirea și dezvoltarea economiei, educației, culturii și avuției naționale. Lor li se datorează faptul că cei tineri pot trăi astăzi în libertate, avuție și democrație.

Respectul pe care-l datorăm acestei vârste nu are  nevoie de ocazii speciale pentru a fi omagiată. Totuși, inițiativa Organizației Națiunilor Unite de a stabili o dată pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice – 1 Octombrie – ne oferă oportunitatea unei sărbători emoționale în care să ne exprimăm recunoștința pentru faptele părinților și bunicilor noștri, care stau chezășie la izbânzile noastre.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galați a marcat și în acest an sărbătorirea vârstnicilor printr-o emoționantă manifestare cultural-artistică, desfășurată, în prezența salariaților și a unui numeros public, la sediul din strada Tecuci, blocul V3. „Ziua Internaționala a Persoanelor Vârstnice - aprecia în cuvântul de deschidere a evenimentului președinta CARP Galați, ec. Verginica Pintilie - marchează un nou prilej de promovare a drepturilor persoanelor de vârsta a treia de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală din Cetate, cât și pentru cultivarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii lipsite de discriminare prin incluziune socială”. „De ziua seniorilor, a încheiat vorbitoarea, în numele CARP Galați, vă urez din toată inima multă sănătate, o viață mai bună și, împreună cu generațiile care ne urmează, să dăm ani vieții și, mai ales, viață anilor!”.

A urmat un adevărat regal folcloric. Mai întâi, de la intrarea în clădire și până în spațioasa sală în care a avut loc manifestarea, a putut fi vizitată o bogată expoziție de artă populară românească tradițională-ii, costume, cuverturi, cusături, dantele, multe piese din colecția Muzeului satului Odaia Manolache sau lucrări realizate de elevii Școlii Gimnaziale din localitate. Încântătoare a fost și evoluția Ansamblului folcloric „Glasul odăieștilor”, format din bărbați și femei purtând costume populare specifice zonei, au interpretat un grupaj de piese folclorice din zestrea spirituală a satului românesc, cântece populare tradiționale. Cântecul „Cântare graiului”, o prelucrare muzicală a unei balade populare realizată de regretata Steriana Figioiu, cadru didactic din Pechea, rapsod popular și prelucrătoare de folclor de excepție a entuziasmat asistența, declanșând ropote de aplauze. 

Un moment emoționant l-a reprezentat dialogul intitulat semnificativ „Punte între generații”, întâlnirea unui grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr.16-Galați, coordonat de învățătoarea Elena Andone, și grupul seniorilor artiști, membri ai Ansamblului „Glasul odăieștilor”, un dialog între „ceea ce a fost” și „ceea ce va fi”.

Realizatoarea/Animatoarea întregii manifestări folclorice a fost inegalabila Ecaterina Hulea, coordonatoarea Ansamblului folcloric din localitatea Odaia Manolache, animator cultural de excepție, păstrător peste vremuri a tradițiilor populare românești. Sperăm că manifestarea dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice a fost doar începutul unei colaborări rodnice și de lungă durată dintre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor-Galați și vatra folclorică de la Odaia Manolache, reprezentată de dascălul de toată isprava, Ecaterina Hulea.

Citit 1242 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.