Un funcționar care cerea mită pe listă a fost lăsat liber

Un funcționar care cerea mită pe listă a fost lăsat liber
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tribunalul Galați a dat o primă sentință în cazul expertului din cadrul Direcției Județene pentru Tineret și Sport, condamnându-l la trei ani de închisoare cu suspendare. În cadrul anchetei care a urmat flagrantului în care acesta primea 200 de euro de la o persoană ce ar fi trebuit să presteze muncă în folosul comunității, a reieșit că funcționarul avea o listă cu multe persoane aflate în această situație, care i-ar fi cotizat sume echivalente ca să fie pontate în fals.

Cristi Cătălin Tudose, fost expert superior în cadrul Direcției Județene pentru Tineret și Sport Galați a scăpat ieftin în urma procesului de corupție ce i-a fost deschis ca urmare a unui flagrant în care a fost prins luând mită. S-a întâmplat la începutul acestui an, când Tudose a fost pus în situația de a "ierta" o persoană condamnată la prestarea de muncă în folosul comunității de la efectuarea obligației. Contra unei sume de bani, stabilită la 200 de euro, i-ar fi promis celui ce avea să îl denunțe că va întocmi un proces verbal în fals, din care să rezulte că orele de muncă fuseseră prestate, fără ca acest lucru să se fi întâmplat în realitate.

Demersul nu a avut un final mulțumitor pentru ambele părți, pentru că cel ce urma să dea banii ca să nu mai trebuiască să muncească s-a dus la poliție și a sesizat neregula. Flagrantul care a urmat le-a dat posibilitatea procurorilor să îl acuze pe Tudose de luare de mită, instanța pronunțând zilele trecute o primă condamnare: trei ani de închisoare cu suspendare, instanța interzicându-i să mai ocupe funcția în virtutea căreia a comis fapta și impunându-i ca obligații, printre altele, chiar prestarea de muncă în folosul comunității, la Primăria Galați sau la AJOFM.

O dorință devenită obicei

În spatele condamnării pronunțate de Tribunalul Galați, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, stă o întreagă istorie. Oferta pe care Tudose i-a făcut-o denunțătorului nu ar fi fost o "favoare" izolată, ci un obicei statornicit odată cu creșterea numărului de condamnați care ajungeau să presteze muncă la DJTS și care, inevitabil, ajungeau pe mâinile funcționarului desemnat special în acest sens, adică Tudose. Asta au stabilit anchetatorii, ținând cont inclusiv de declarația denunțătorului care a deschis dosarul de dare de mită. Tudose ar fi avut o listă lungă cu numele unor persoane care ar fi "cotizat" sume similare în schimbul eliberării dovezilor că au prestat orele datorate. Funcționarul nu a negat fapta, dar a susținut, în fața anchetatorilor, că a vrut să îi facă un serviciu persoanei respective, ținând cont de faptul că aceasta "era obosită în timpul zilei, deoarece noaptea presta diverse activități care au legătură cu astrologia".

În ce costa "serviciul": pe un formular de la Serviciul de Probațiune, Tudose a trecut zilele presupus efectuate de muncă în folosul comunităţii în perioada 31 ianuarie - 9 februarie 2022. S-a întâlnit în ultima zi a perioadei cu beneficiarul, i l-a dat să semneze la fiecare dată, iar apoi a certificat pontajul și a luat suma de 200 de euro. În acel moment, a fost prins în flagrant de polițişti.

Citit 5027 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2022 07:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.