UPDATE. Cu cât s-au majorat tarifele de înhumare în weekend şi de sărbătorile legale

UPDATE. Cu cât s-au majorat tarifele de înhumare în weekend şi de sărbătorile legale
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Tarifele pentru înhumările/deshumările în cimitirele din municipiul Galați, în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, se majorează cu 50 la sută”, prevede proiectul de hotărâre pe care Consiliul Local l-a aprobat, joi, 27 octombrie 2022, cu 16 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”. Nu este singura modificare suferită de tarifele pentru activităţile desfăşurate de societatea Gospodărire Urbană SRL în cimitirele „Eternitatea”, „Ştefan cel Mare” şi „Sfântul Lazăr”. 

Potrivit documentelor ajunse pe masa aleşilor locali, Gospodărire Urbană, administratorul cimitirelor „Eternitatea”, „Ştefan cel Mare” şi „Sfântul Lazăr” a solicitat completarea şi actualizarea preţurilor pentru diferite activităţi.

Cea mai importantă modificare vizează majorarea cu 50 la sută a tarifelor pentru înhumările/deshumările în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale. Societatea a arătat că majorarea tarifelor este justificată de cheltuielile suplimentare ocazionate de activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare, respectiv, cu drepturile salariale şi contribuţiile aferente acordate personalului care lucrează în cadrul Serviciului Cimitire. Este vorba despre sporurile de 75 la sută pentru ziua de sâmbătă şi sută la sută pentru zilele de duminică şi sărbători legale, pe care societatea este obligată să le acorde în conformitate cu prevederile legale în cazul în care nu se pot compensa cu ore libere plătite, conform Contractului colectiv de muncă. Şi a arătat că se află în imposibilitatea de a acoperi în întregime cheltuielile prin practicarea tarifelor actuale.

„Menţionăm că societatea a suspendat lucrările de înhumare în zilele de duminică şi sărbători legale pentru o perioadă de aproximativ un an, lucrări ce au fost executate de membrii familiei celui decedat. Acest lucru a dus la perturbarea urmăririi procesului de înhumare de către funcţionarul administrativ al societăţii deoarece nu au fost respectate dimensiunile standard ale unui mormânt conform actelor în vigoare, nu s-a făcut curăţenie corespunzătoare în jurul mormântului şi s-a depozitat deşeu vegetal dislocat peste alte morminte”, a mai arătat Gospodărire Urbană.

Consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a propus o majorare cu zece la sută pentru serviciile de înhumare/deshumare indiferent de zi, pentru a se evita o creştere substanţială în zilele nelucrătoare: „Noi nu programăm moartea. O mărire cu zece la sută a tarifelor, indiferent de zi, ar fi acceptabilă pentru toată lumea. Ce facem dacă a murit vineri și nu are bani pentru a fi îngropat duminică, pentru că tariful s-a mărit cu 50 la sută. Moartea nu ne anunță când vine. După ce că familia e chinuită, o punem să plătească mai mult”. 

Politicianul a fost susţinut şi de consilierul local PACT pentru Galaţi, Doru Căstăian, care a explicat că povara financiară ar trebui dusă uniform, pe umerii tuturor. Aşa cum toţi contribuim la fondul de pensii la fel, indiferent dacă ne vom bucura de pensie mai mulţi sau mai puţini ani.

Propunerea nu a fost însă acceptată, pe motiv că nu există o justificare legală a creşterii tarifelor pentru toate zilele, ci doar pentru cele nelucrătoare.

De asemenea, tot prin vot, s-a stabilit o taxă pentru obținerea și încheierea convențiilor de executare/desființare lucrări funerare de 2.550 de lei cu TVA inclus şi un tarif de eliberare aviz de lucrări funerare în regim de urgență de 150 de lei cu TVA inclus.

Rămâne de văzut de când se vor aplica noile tarife.

Citit 3030 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.