UPDATE. Cu cât s-au majorat tarifele de înhumare în weekend şi de sărbătorile legale

UPDATE. Cu cât s-au majorat tarifele de înhumare în weekend şi de sărbătorile legale
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Tarifele pentru înhumările/deshumările în cimitirele din municipiul Galați, în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, se majorează cu 50 la sută”, prevede proiectul de hotărâre pe care Consiliul Local l-a aprobat, joi, 27 octombrie 2022, cu 16 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”. Nu este singura modificare suferită de tarifele pentru activităţile desfăşurate de societatea Gospodărire Urbană SRL în cimitirele „Eternitatea”, „Ştefan cel Mare” şi „Sfântul Lazăr”. 

Potrivit documentelor ajunse pe masa aleşilor locali, Gospodărire Urbană, administratorul cimitirelor „Eternitatea”, „Ştefan cel Mare” şi „Sfântul Lazăr” a solicitat completarea şi actualizarea preţurilor pentru diferite activităţi.

Cea mai importantă modificare vizează majorarea cu 50 la sută a tarifelor pentru înhumările/deshumările în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale. Societatea a arătat că majorarea tarifelor este justificată de cheltuielile suplimentare ocazionate de activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare, respectiv, cu drepturile salariale şi contribuţiile aferente acordate personalului care lucrează în cadrul Serviciului Cimitire. Este vorba despre sporurile de 75 la sută pentru ziua de sâmbătă şi sută la sută pentru zilele de duminică şi sărbători legale, pe care societatea este obligată să le acorde în conformitate cu prevederile legale în cazul în care nu se pot compensa cu ore libere plătite, conform Contractului colectiv de muncă. Şi a arătat că se află în imposibilitatea de a acoperi în întregime cheltuielile prin practicarea tarifelor actuale.

„Menţionăm că societatea a suspendat lucrările de înhumare în zilele de duminică şi sărbători legale pentru o perioadă de aproximativ un an, lucrări ce au fost executate de membrii familiei celui decedat. Acest lucru a dus la perturbarea urmăririi procesului de înhumare de către funcţionarul administrativ al societăţii deoarece nu au fost respectate dimensiunile standard ale unui mormânt conform actelor în vigoare, nu s-a făcut curăţenie corespunzătoare în jurul mormântului şi s-a depozitat deşeu vegetal dislocat peste alte morminte”, a mai arătat Gospodărire Urbană.

Consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a propus o majorare cu zece la sută pentru serviciile de înhumare/deshumare indiferent de zi, pentru a se evita o creştere substanţială în zilele nelucrătoare: „Noi nu programăm moartea. O mărire cu zece la sută a tarifelor, indiferent de zi, ar fi acceptabilă pentru toată lumea. Ce facem dacă a murit vineri și nu are bani pentru a fi îngropat duminică, pentru că tariful s-a mărit cu 50 la sută. Moartea nu ne anunță când vine. După ce că familia e chinuită, o punem să plătească mai mult”. 

Politicianul a fost susţinut şi de consilierul local PACT pentru Galaţi, Doru Căstăian, care a explicat că povara financiară ar trebui dusă uniform, pe umerii tuturor. Aşa cum toţi contribuim la fondul de pensii la fel, indiferent dacă ne vom bucura de pensie mai mulţi sau mai puţini ani.

Propunerea nu a fost însă acceptată, pe motiv că nu există o justificare legală a creşterii tarifelor pentru toate zilele, ci doar pentru cele nelucrătoare.

De asemenea, tot prin vot, s-a stabilit o taxă pentru obținerea și încheierea convențiilor de executare/desființare lucrări funerare de 2.550 de lei cu TVA inclus şi un tarif de eliberare aviz de lucrări funerare în regim de urgență de 150 de lei cu TVA inclus.

Rămâne de văzut de când se vor aplica noile tarife.

Citit 2656 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 17:12

7 comentarii

 • postat de Petruca Iuliana, tel 0744543525
  Miercuri, 02 Noiembrie 2022 08:21
  5.13.171.***
  Ce articol interesant....din categoria ”trăim în România și asta ne ocupă tot timpul”!
  Mie mi s-a întâmplat să-mi moară mama vineri dimineața, 28 oct 2022, acasă în patul ei. Am anunțat firma de pompe funebre, am depus-o la capela bisericii din cartier, am scos certificatul de deces de la Starea Civilă și împreună cu soțul meu m-am deplasat la cimitirul Sf. Lazăr unde mama are loc de veci pentru a mă ocupa de înmormântare! Am ajuns la cimitir vineri, pe la ora 13.20 iar programul era până la ora 14.
  Când am explicat că doresc să-mi înmormântez mama duminică 30 oct am crezut că explodează o bombă nucleară!
  NU SE FAC ÎNMORMÂNTĂRI DUMINICA SUB NICIO FORMĂ, ne amendează ITM pentru că nu respectăm drepturile groparilor, doar atât știau să spună minunatele doamne angajate la cimitirul Sf. Lazăr în frunte cu administratora cimitirului.Am insistat foarte mult să plătesc suplimentar taxa de înmormântare, dublu dacă este nevoie. Am întrebat unde scrie negru pe alb că este interzis să faci înmormântări duminica, dar nimeni nu mi-a putut răspunde ceva clar.Singurul răspuns ferm a fost că se apropie sfârșitul programului și că trebuie să mă hotărăsc repede dacă doresc ca înmormântarea să fie sâmbătă sau luni, să mă treacă în registrul de înmormântări, să plătesc taxele de înmormântare, să meargă cineva cu mine la locul de veci. Imi pare îngrozitor de rău că nu am citit ziarul Viața liberă de vineri și mi-am îngropat mama sâmbăta ...Se poate cineva sesiza ce se întâmplă la administrația cimitirului Sf. Lazăr cu acele angajate de sunt așa de rele și incompetente? Chiar țara asta este sat fără câini și fiecare face cum îi dictează bunul plac? Rușine să le fie, cuvintele nu pot descrie cât de tare mă doare sufletul din cauza răutății și prostiei unor angajate preocupate doar să plece cât mai repede acasă!
  0
  4
  Raportează
 • postat de comunismul
  Duminică, 30 Octombrie 2022 17:52
  5.13.142.***
  in general costurile unei inmormantari este scumpa! scump ca deh traim in romania! ieftin nu iti da nimeni! uite asa astepti ca prostul! in alte tari civilizate! se procedeaza altfel! dar ce vorbesc eu de civilizatie! in romania civilizatie! pe bune! noi suntem somalia! lumea a treia! ii felicit pe aia care au parasit tara asta! ca nu vad ce se mai intampla la noi! si nici nu este nevoie sa stie sau sa afle! au ramas cum s-ar zice spune aia prosti in tara! ca aia destepti sunt plecati de mult timp sau de multa vreme! s-au saturat de atatea promisiuni desarte! promisiuni in van! la cat s-a furat in tara asta! si cat se mai fura in continuare! asta-i romania frate! toti suntem smecheri! fiecare face ce vrea in tara asta! si nu le mai ajunge! cat mai mult sa fie! cu japca!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Horror, ce mai
  Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 03:20
  109.166.132.***
  Și uite așa familia nevoiașă, mai săracă și fără bani în casă, va sta împreună cu decedatul în casă în weekend și sărbătorile legale, pentru a fi declarat decesul. Și din morți scot ai noștri potențați nesimțiți, bani pentru a lor imaginație bolnavă. Horror, ce mai.
  0
  4
  Raportează
 • postat de saracul
  Vineri, 28 Octombrie 2022 18:49
  86.124.202.***
  mare rusine ptr. cei care propun si mai mare rusine ptr. cei care aproba........jecmaneala pe fata....va vom lasa mortii in fata primariei sau
  in cimitirelor.....aceste srl-uri si acesti consilieri isi bat joc de acest oras.
  0
  3
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 28 Octombrie 2022 12:22
  5.13.211.***
  Jaful asupra cetateanului de rand nu are nici un fel de limite pentru primaria condusa de pucheanu !!!
  Trebuie sa ne straduim sa nu murim joia sau vinerea !!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Vineri, 28 Octombrie 2022 11:14
  86.124.202.***
  sunteti niste nenorociti.... nu e destul ca ne jupuiti cat traim... si la plecare vreti sa profitati ! sa va luati lumanari de ei... japcagiilor ! 2700 sa faceti ce? o groapa??? 2700 incaseaza unii, norocosi, ptr o luna de munca.!!! huo... nenorocitilor !
  0
  13
  Raportează
 • postat de Adina
  Vineri, 28 Octombrie 2022 11:08
  86.124.203.***
  Bine,bine s-au majorat tarifele pentru aceste servicii cu 50% dar pe cand se curata cimitiriele,in special Eternitatea de gunoaie,mormane de gunoaie:vegetatie uscata,resturi de candelute,ambalaje....Si taxa pentru loc este mare dar este dezordine mare.Nu face nimeni curat in cimitir?????????
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.