Trăiesc sau nu bacteriile de spital în pereți? Un epidemiolog explică dacă problema nosocomialelor se rezolvă prin reabilitarea spitalelor vechi

Trăiesc sau nu bacteriile de spital în pereți? Un epidemiolog explică dacă problema nosocomialelor se rezolvă prin reabilitarea spitalelor vechi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Spitalele, chiar și cele vechi de 50 de ani, pot fi reabilitate corect prin înlăturarea unui strat de zidărie sau tencuială și înlocuirea cu materiale care au soluţii bactericide, declara sâmbătă ministrul Alexandru Rafila. O declarație care a stârnit multe reacții, mai ales că a venit în weekendul în care se împlineau şapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Pot sau nu spitalele să fie reabilitate corect așa cum a explicat ministrul Sănătății? Intră sau nu bacteriile în pereți?

Am stat de vorbă cu Sergiu Tasinschi, medic epidemiolog, pentru a afla dacă problema infecțiilor nosocomiale poate fi cu adevărat rezolvată prin reabilitare chiar și într-un spital vechi de 50 de ani, notează HotNews.ro.„Bacteriile nu pătrund în pereți, să stea acolo. Apoi, spitalele, până la urmă, sunt niște clădiri. Indiferent cât de vechi sunt, ele pot fi reabilitate. Marea problemă, din punctul meu de vedere, este că, dacă într-un spital vechi, nereabilitat, ai un anumit număr de paturi, să zicem 500 de paturi, dar nu ai circuite funcționale, nu ai suprafețe și așa mai departe, în urma reabilitării la standardele actuale, s-ar putea să te trezești că după reabilitare, în acel spital nu vor mai încăpea 500 de paturi, vor încăpea, să zicem, doar 200-300. Problema care se pune este ce faci cu restul paturilor, unde trimiți restul pacienților care veneau la acel spital. Dar sigur, din punct de vedere tehnic, orice clădire poate fi reabilitată și dotată corespunzător.

Problema majoră, din punctul meu de vedere, este numărul de paturi care se va reduce semnificativ în urma acestor lucrări”, a explicat Sergiu Tasinschi, medic epidemiolog, pentru HotNews.ro. O altă mare problemă a reabilitării unui spital, în afară de reducerea numărului de paturi pentru pacienți, dacă respecți noile norme, este și faptul că „nu sunt expert tehnic, dar, din câte cunosc, o reabilitare costă mult mai mult decât o clădire nouă. Probabil este mult mai ieftin și și mai rentabil să construiești o clădire de la zero, cu tot ce este necesar în ceea ce privește circuitele, spațiile și așa mai departe, decât să te apuci să reabilitezi”.

 

Citit 929 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2022 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.