135 de ani de la naşterea unei gălăţence care a uimit lumea

135 de ani de la naşterea unei gălăţence care a uimit lumea
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Serviciul Referințe din cadrul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi ne aminteşte, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că astăzi, 10 noiembrie 2022 se împlinesc 135 de ani de la naşterea inginerei chimist Elisa Leonida Zamfirescu. Este una dintre personalităţile despre care aţi putut afla în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea” din ziarul „Viaţa liberă”. Pe 10 noiembrie 2018 Google o celebrat-o într-un mod special. A creat un doodle pe care miliarde de oameni l-au putut vedea, după cum relatam la acel moment. Imaginea cu Elisa Leonida Zamfirescu a rulat pe prima pagină a Google în Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Marea Britanie, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Spania, Elveția și Uruguay.

Născută la Galaţi, pe 10 noiembrie 1887, în familia unui ofiţer cu 11 copii, Elisa Leonida a urmat şcoala primară în oraşul natal, iar liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, luându-şi bacalaureatul la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

Având un unchi şi un frate ingineri energeticeni, a vrut să demonstreze că şi femeile pot avea succes într-un domeniu tehnic. A fost respinsă, însă, din cauza prejudecăţilor vremii, la Şcoala de Poduri şi Şosele. A fost acceptată cu greu la Academia Regală Tehnică din Berlin, chiar dacă şi profesorii germanii au încercat să-i pună piedici la înscriere, iar colegii nu au primit-o la balul bobocilor. A absolvit cursurile universitare în 1912, cu specializarea chimie.

A revenit în ţară şi s-a angajat la Institutul Geologic, unde a lucrat până în 1963. În război, a condus mai multe spitale de campanie ale Crucii Roşii, fiind şi decorată la sfârşitul conflagraţiei. În 1918 s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, cu chimistul Constantin Zamfirescu (fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu), la nuntă participând şi Regina Maria.

La Institutul de Geologie a condus, de-a lungul carierei, 12 laboratoare, efectuând 85.000 de analize şi contribuind la identificarea în România a unor noi resurse de cărbune, şisturi bituminoase, petrol, gaze naturale, roci de construcţie, crom, bauxită sau cupru, despre care a şi scris mai multe cărţi de specialitate.

În paralel cu activitatea de inginer, Elisa Leonida Zamfirescu a predat fizica şi chimia la licee din Capitală. A fost prima femeie membră a AGIR (Asociaţia Generală a Inginerilor din România) şi făcut parte din Asociaţia Internaţională a Femeilor Universitare.

S-a stins din viaţă la 86 de ani, pe 25 noiembrie 1973.

Un premiu cu numele său este decernat anual unei personalităţi feminine pentru merite în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Din 1993, strada din Bucureşti pe care a locuit îi poartă numele. O stradă cu numele Elisei Leonida Zamfirescu există şi la Galaţi, în apropierea Drumului de Centură.

Citit 4504 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.